Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten moeten aansluiten op informatieknooppunt CORV

Nu de Jeugdwet door de Eerste Kamer is geaccepteerd, komt er voor gemeenten een nieuwe verplichting bij op informatiegebied: voor 1 januari 2015 aansluiten op het 'CORV'.

20 februari 2014

Nu de Jeugdwet door de Eerste Kamer is geaccepteerd, komt er voor gemeenten een nieuwe verplichting bij op informatiegebied: voor 1 januari 2015 aansluiten op het berichtenverkeer van justitiepartijen over jeugdigen. De 'CORV' is het knooppunt daarvoor.

Standaard en digitaal
Partijen in het gemeentelijke domein zullen na de decentralisatie van de jeugdzorg moeten samenwerken met partijen in het justitiële domein, om zoveel mogelijk de 'één gezin, één plan'-gedachte vorm te kunnen geven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarvoor de CORV opgezet (Collectieve Opdracht Routeer Voorziening), waarmee de informatieuitwisseling wordt gestandaardiseerd en gedigitaliseerd. VenJ doet dat mede namens de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie, de politie en de zittende magistratuur en heeft VNG/KING gevraagd te helpen met de aansluiting van de gemeenten.

Impactanalyse
Die hulp is wellicht nodig, want gemeenten zitten al middenin allerlei afwegingen rond het (digitaal) uitwisselen van informatie binnen het bredere sociale domein. Projectleider CORV Bart Geerdink van KING onderkent dat, maar ziet voldoende zaken die al kunnen worden aangepakt. "We gaan de komende periode, in ieder geval tot eind april, precies kijken wat nodig is. We doen daartoe eerst een zogeheten impactanalyse." Zo zal er worden gekeken naar wat procesmatig nodig is om de informatie te verwerken, maar ook de techniek krijgt aandacht. "Er zullen misschien verschillende aansluitvarianten uitkomen. Er kunnen bijvoorbeeld gemeenten zijn die zaken uitbesteden aan gecertificeerde instellingen of het Bureau Jeugdzorg. Anderen zien juist ook een rol weggelegd voor de wijkteams." Hoe dat precies op gemeentelijk niveau wordt georganiseerd is uiteindelijk de bestuurlijke keuze van de gemeente zelf, stelt Geerdink.

Living labs
Een aantal gemeenten is momenteel al aan het experimenteren met informatieuitwisseling in het sociale domein. Een vijftal gemeenten dient daarbij als 'living labs'. De aansluiting op CORV krijgt daarin een rol, bevestigt Geerdink. "Het ministerie gaat een aantal praktijkproeven doen, waarbij ook één of twee Living Labs deelnemen. Ook zullen er verschillende leveranciers worden betrokken. Zodoende kan een representatief beeld worden gevormd van de aansluiting van gemeenten op CORV." En nog een aandachtspunt is de privacy, die juist op justitieel gebied veel bescherming behoeft. "Er moet op dat gebied nog het nodige uitgezocht worden." 

Zelf verantwoordelijk
Alle gemeenten op de één of andere manier aangesloten krijgen voor 1 januari 2015 zal 'een hele opgave' zijn, denkt hij. "We gaan er alles aan doen dit voor 1 januari geregeld te krijgen, maar gemeenten zijn wel zelf verantwoordelijk."

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Wijnings / ICT Adviseur
Voor zover ik weet, is het veel te simpel om te zeggen 'er is berichtenverkeer, dus iedereen wordt uitgewisseld en alles is voor iedereen beschikbaar die ergens in die keten werkt'. Kreten als 'iedereen in aanraking met justitie, omdat het in berichtenverkeer wordt opgenomen' moet je onderbouwen met verwijzingen naar specifieke informatiemodellen en berichten, en dan nog kan (en zal) het in de processen afgevangen worden.



Beetje hetzelfde als stellen dat als een persoon e-mail heeft en iemand anders heeft ook e-mail, dat dus alle mogelijke informatie tussen die 2 wordt uitgewisseld, want ze hebben allebei e-mail. Het laat hooguit zien dat er goede afspraken gemaakt moeten worden om te regelen wat er precies in welke situatie van wie naar wie over het lijntje gaat.
Judith / ICT-er
Dus nu komt ieder kind dat problemen heeft, bijvoorbeeld een depressie of ADHD, per 1 januari 2015 standaard 'in aanraking met Justitie'. Probeer van dat etiket maar weer eens af te komen.
J. Wijnings / ICT Adviseur
Heleen, waar maak je dat uit op?
N. van Koll / ambtenaar
@Joost.

Omdat het nu al zo werkt in de praktijk.
Heleen
@Joost. Alle info wordt immers opgenomen in "het berichtenverkeer van justitiepartijen".
Advertentie