of 59190 LinkedIn

'Gemeenten gaan WOZ-deadline missen'

Zo’n 55 procent van alle gemeenten gaat de deadline voor het openbaar maken van de WOZ-waarde van woningen niet halen. Dat meldt  NRC. Per 1 oktober moeten alle gemeenten gekoppeld zijn aan een landelijk register dat het mogelijk maakt om WOZ-waarden van zelf gekozen woningen vergelijken.

Zo’n 55 procent van alle gemeenten gaat de deadline voor het openbaar maken van de WOZ-waarde van woningen niet halen. Dat meldt  NRC, dat gegevens hierover in handen heeft. Per 1 oktober 2016 moeten alle gemeenten gekoppeld zijn aan een landelijk register dat het mogelijk maakt om WOZ-waarden van zelf gekozen woningen vergelijken.

WOZ-viewer
De Waarderingskamer bevestigt tegenover NRC () dat er inderdaad problemen zijn bij gemeenten. Deze spelen ook in de G4, waarvan alleen Rotterdam de deadline haalt. Over een maand moeten de WOZ-waarden van alle woningen te zien zijn met een WOZ-viewer. De Waarderingskamer hoopt dat met de toegenomen transparantie, de acceptatie van de WOZ-waarde door burgers groter wordt. Het aantal keer dat er bezwaar gemaakt wordt moet hierdoor uiteindelijk afnemen.


ICT niet op tijd geleverd
De reden van het niet halen van de deadline is volgens de Waarderingskamer deels het gevolg van niet op tijd geleverde ICT. Omdat de gemeenten hun ICT laten ontwikkelen door een kleine groep leveranciers, zijn ze ‘in feite elkaars concurrent.’ De Waarderingskamer stelt in de krant ook dat de meeste burgers pas begin 2017 de website zullen raadplegen, als ze hun WOZ-beschikking of ozb-aanslag ontvangen. De overlast is daardoor voorlopig nog te overzien.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens) op
De waardering en administratie rond het bepalen van WOZ-waarden is bij veel gemeenten een puinhoop en zeer bureaucratisch georganiseerd.
Hoogste tijd dat deze belasting (n.b. ook nog enkel voor eigenaren) op de helling gaat en wordt vervangen door een ander belastingsysteem waarbij iedere burger bijdraagt aan collectieve gemeentelijke voorzieningen.