of 63946 LinkedIn

Gemeenten gaan niet betalen voor geo-informatie

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Gemeenten hoeven toch niet mee te gaan betalen voor het gebruik van de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en basisregistratie grootschalige topografie (BGT). Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet hiervan af nadat de internetconsultatie alleen maar afwijzende reacties kreeg.

Explosieve stijging

Gemeenten kunnen het dataplatform Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) gebruiken voor actuele geo-informatie. De explosieve stijging van het gebruik zorgde er echter voor dat de basisfinanciering van het ministerie niet meer genoeg was om de kosten te dekken. ‘Het voornemen was om afnemers met meer dan 10 miljoen hits via viewservices van PDOK mee te laten betalen’, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 

Verouderde kopieën

‘De reacties op de regeling zijn allemaal afwijzend’, staat in het consultatierapport. ‘Er wordt onder meer op gewezen dat de regeling drempels opwerpt voor gebruik van BAG en BGT en dat daarmee het open data beleid wordt ondergraven. Ook bestaat de kans, volgens de reacties, dat gebruikers kopieën van verouderde data gaan gebruiken.’ De VNG was ook tegen.

 

Andere oplossingen

‘Wat bij deze beslissing meewoog is dat het tekort bij PDOK op de langere termijn vermindert’, schrijft de VNG. De kosten zouden zich stabiliseren en de baten toenemen door een toename van aanbieders. Het ministerie en het Kadaster gaan op zoek naar andere oplossingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Richard (Beleidsmedewerker) op
Goede zaak! Immers door wie worden deze basisregistraties grotendeels om niet gevuld? Diezelfde gemeenten......