of 59130 LinkedIn

Gemeenten amper op zoek naar smart city-experts

Van de 2225 smart city-vacatures zijn er slechts 59 afkomstig van de overheid. Dat concludeert metabanenzoekmachine Joblift, uit eigen onderzoek naar het aantal smart city-vacatures in de afgelopen twee jaar. Het aantal smart city-vacatures in het bedrijfsleven is groot.

Van de 2225 smart city-vacatures zijn er slechts 59 afkomstig van de overheid. Dat schrijft de website Stadszaken dat onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift in handen heeft. Joblift onderzocht het aantal smart city-vacatures in de afgelopen twee jaar. Het aantal smart city-vacatures in het bedrijfsleven is groot.

Systeemontwikkelaars, analisten en ingenieurs

Joblift bekeek met het onderzoek hoeveel vacatures bedrijven, universiteiten en overheden waaronder gemeenten het rijk hebben uitgeschreven en ontdekte dat het aandeel van gemeenten zeer beperkt is. Het merendeel van de vacatures, zo’n 47 procent, is afkomstig uit de energiesector. De meest gezochte werknemers voor smart city-projecten zijn systeemontwikkelaars, analisten, civiele ingenieurs en ontwerpers. Consultants komen op de vijfde plek. Voor ICT-veiligheidsspecialisten zijn er relatief weinig vacatures uitgeschreven: in totaal 75.


Amsterdam koploper

Van alle gemeenten was Amsterdam verantwoordelijk voor het grootste aantal vacatures. De gemeente heeft in de afgelopen twee jaren veertien keer een vacature uitgeschreven voor een smart city-expert. Van alle woonplaatsen in Nederland zoekt Amsterdam de meeste smart city-experts. De stad neemt, met alle partijen inbegrepen, 311 vacatures van de 2225 vacatures voor zijn rekening. Eindhoven volgt met 268 vacatures en Den Haag completeert de top met 151 vacatures.


Nederlandse smart city-industrie groeit relatief snel

In vergelijk met Duitsland scoort Nederland vrij hoog met smart city-vacatures. De Duitsers plaatsen 6569 vacatures voor smart city-personeel, terwijl de vacaturemarkt vier keer zo groot is als in Nederland. Relatief gezien zoekt Nederland dus meer smart city-medewerkers. De maandelijkse toename van het vacature-aanbod voor smart city-werknemers stijgt met 7 procent erg fors, om precies te zijn 3,5 keer zo snel als de rest van de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door havik (directeur) op
Dit is toch best een interessant nieuwtje? Het laat immers zien hoe traag technologie een beleidsthema in het publieke domein wordt. En het artikel maakt de doelgroep van Binnenlands Bestuur misschien ook wel nieuwsgierig. Waarom doet Amsterdam dit? Wat weet Amsterdam dat wij niet weten?
Wat is Smart City? Een van de manieren om het te beschrijven: technologie als een geintegreerd beleidsaspect.
Door p op
Wat een non nieuws
Door p op
Wat een non nieuws
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Ik denk dat het handig is om even uit te leggen wat de term "smartcity" betekent. Ik heb in ieder geval geen idee!
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Ik denk dat het handig is om even uit te leggen wat de term "smartcity" betekent. Ik heb in ieder geval geen idee!