of 64707 LinkedIn

Gemeentelijke websites vaak beperkt toegankelijk

Driekwart van de gemeentelijke websites voldoen nog niet aan toegankelijkheidseisen voor slechtzienden en slechthorenden. Uiterlijk op 23 september van dit jaar moet dat het geval zijn. Slechts de helft verwacht tijdig klaar te zijn.

Driekwart van de gemeentelijke websites voldoen nog niet aan toegankelijkheidseisen voor slechtzienden en slechthorenden. Uiterlijk op 23 september van dit jaar moet dat het geval zijn. Slechts de helft verwacht tijdig klaar te zijn.

Meer contrast 

Dat blijkt uit onderzoek van de website NU.nl onder alle 355 gemeenten, waarvan 211 de enquête invulden. In EU-wetgeving is bepaald dat alle websites van overheidsinstanties voor mensen met een beperking goed toegankelijk moeten zijn. Als onderdelen daarvan wordt onder meer het contrast in het beeld genoemd, moet je ook alleen met je toetsenbord kunnen navigeren en dienen video’s ondertiteld te zijn. Zeven gemeenten gaven aan dat ze nu al aan alle eisen voldoen.


Tientallen systemen
Volgens Ron Beenen, programmamanager bij Stichting Accessibility die zich inzet voor een betere toegankelijkheid, moeten vaak tientallen gemeentelijke systeem aan de nieuwe eisen voldoen. Ook invulformulieren voor gemeentelijke belastingen, het maken van afspraken of de huisvuilkalender. ‘Dat kan veel werk zijn en bij sommige gemeenten bestaat het volledige webteam uit maar een paar fte's’, vertelt Beenen aan NU.nl

Homepages
De gebrekkige toegankelijkheid van gemeentelijke websites komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar oktober bleek al dat niet meer dan een kwart van de gemeentelijke homepages  aan de eisen voldoet. Gemeenten in Friesland en Limburg bleken toen het minst digitaal toegankelijk, de sites van gemeenten in Drenthe, Flevoland en Zeeland scoorden het best.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ron van Dam (geen) op
helaas is nergens te vinden welke gemeenten niet hebben gereageerd en wel wel of juist niet voldoen. Nu de overheid al zoveel de tijd heeft gehad om orde op zaken te stellen maar het gewoon al jaren niet oppakt, is 'naming & shaming" inmiddels gewenst. Misschien dat een gemeenteraad, wethouder of Burgemeester een keer schrikt als ze met naam en toenaam worden genoemd en gaan ze eindelijk eens zorgen dat het voor elkaar komt. Schandalig dat hier ongeveer ieder half jaar een artikel in een krant op op internet aan moet worden gewijd. Neem je verantwoordelijkheid eens je bent er toch voor de inwoners van de gemeente!