of 63082 LinkedIn

Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden steeds meer toegepast

De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn een jaar geleden vastgesteld. Inmiddels heeft het merendeel van de gemeenten gebruik gemaakt van de voorwaarden en volgden er al duizenden ambtenaren een training over de voorwaarden, zo constateert VNG Realisatie.

De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn een jaar geleden door gemeenten vastgesteld. Inmiddels heeft het merendeel ook gebruik gemaakt van de voorwaarden en volgden er al duizenden ambtenaren een training over de voorwaarden, zo constateert VNG Realisatie.

Zestig procent gebruikt voorwaarden

Met name juristen, inkopers en specialisten op gebied van informatisering en automatisering hebben zich tot nu toe gemeld voor een training. Volgens een woordvoerder wordt uit de data van aanbestedingen op Tenderned duidelijk dat zestig procent van de gemeenten de voorwaarden heeft toegepast. Dat veertig procent dit nog niet heeft gedaan, zegt volgens hem niets over eventuele onwil. 'Niet alle gemeenten hebben in het afgelopen jaar grote ICT-aanbestedingen hebben gedaan.' De verwachting is dat het percentage gemeenten dat GIBIT gebruikt verder zal toenemen. 

Gemeentelijke ICT-markt

VNG Realisatie schrijft dat gemeenten hun onderlinge samenhang op informatiegebied willen vergroten. De GIBIT helpt daarbij en het draagt volgens de organisatie ook bij ‘aan het functioneren van de gemeentelijke ICT-markt als geheel.’ Tamara Linnartz, senior juridisch adviseur privaatrecht bij de gemeente Arnhem zegt op de website van VNG Realisatie enthousiast te zijn over de voorwaarden. ‘De voorwaarden van ICT-leveranciers zijn meestal sterk eenzijdig ten gunste van de leverancier opgesteld en daarnaast een stuk lastiger te begrijpen, zowel juridisch als technisch. Leveranciers proberen die voorwaarden er vaak doorheen te duwen. Anders dan in het verleden accepteren gemeenten dat niet meer.’

 

Eind september was het aantal gemeenten dat GIBIT al had toegepast nog 'ruim de helft', daarmee is het totale aantal in het laatste gedeelte van het jaar licht gestegen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.