of 59130 LinkedIn

‘Gemeentelijke ICT-projecten ook eerst langs BIT’

SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

Geen rol BIT bij gemeenten

De eerdere vragen van Van Raak begin juni gingen over een outsourcing-project van gemeente Groningen, dat de gemeentelijke ICT elders wil laten uitvoeren en hier 66 miljoen euro aan gaat uitgeven.  Van Raak vroeg onder meer aan de minister of het wenselijk is dat ook gemeenten gebruik kunnen maken van het BIT (Bureau ICT Toetsing) bij aanbestedingen, aangezien er bij bestedingen boven de 5 miljoen bij landelijke overheid een BIT-toets verplicht is. Minister Plasterk zei daarop dat hij bij gemeentelijke outsourcingsplannen geen rol voor het BIT ziet ‘omdat de keuze binnen de gemeente de verantwoordelijkheid voor het college van B&W en de raad zijn’.

Verantwoordelijkheid afschuiven
Van Raak zegt tegenover de regionale krant dat de minister de verantwoordelijkheid over gemeentelijke ICT afschuift. ‘Verschillende gemeenten doen maar wat, het is een rommeltje. Gevoelige data moeten niet in commerciële handen komen.’ De door de gemeente ingehuurde partijen die kritisch meekijken vindt Van Raak ook opmerkelijk. ‘Waar ben je mee bezig als je externen inhuurt die andere externen weer moeten controleren?’

Donderdag gaat Van Raak met Plasterk in gesprek in de Tweede Kamer tijdens een procedurevergadering. Hij vraagt de minister om ook gemeentelijke ICT-projecten eerst aan BIT voor te laten leggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het gaat hier vaak om grote (mis)investeringen en afstemmingsmogelijkheden/problemen van Overheden. Zou het niet eens tijd worden dat op VNG/IPO-niveau etc. en het ministerie duidelijke afspraken worden gemaakt hoe de ICT-organisatie zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet?
Door A. Wiilemsen op
Van Raak moet eerst eens beseffen dat hij daar niet over gaat. Dat is aan de gemeenten zelf. Net of de Rijksoverheid alles zo goed voor elkaar heeft.