of 59318 LinkedIn

'Gemeente moet af van overbodige sekseregistratie'

'Bewoners die een zaaltje willen huren, een losse stoeptegel melden of een rommelmarkt organiseren. Wat maakt het uit of dit door een man of vrouw wordt gedaan?', vraagt D66 Westland zich af.

In navolging van de Utrechtse D66 wil ook D66 Westland af van de sekseregistratie bij gemeentelijke procedures. De partij vindt dat sekseregistratie bewoners in hun gevoel van vrijheid belemmert en spreekt van onnodige administratieve rompslomp.

Stoeptegel melden

‘Denk aan bewoners die een zaaltje willen huren, een losse stoeptegel melden of een rommelmarkt organiseren. Wat maakt het uit of dit door een man of een vrouw wordt gedaan? Ze moeten bij het aanvragen van de vergunningen een geslacht opgeven of hun meisjesnaam invullen, maar die informatie is helemaal niet relevant voor de gemeente’, zo licht D66-raadslid Maxim van Ooijen het voorstel toe. ‘Een ander voorbeeld van onnodige registratie: sinds 1998 mag iedereen kiezen of hij na een huwelijk de eigen achternaam of die van de partner gebruikt, of anders een combinatie ervan. Gemeente Westland blijft echter nog altijd vragen om de meisjesnaam en dat is naar mijn mening onzinnig.’


Administratieve rompslomp

Volgens van Ooijen is sekseregistratie onnodige administratieve rompslomp en willen bewoners bovendien niet in een hokje geduwd worden waarin zij zichzelf niet herkennen. ‘Het aangeven van het geslacht en een meisjesnaam beperkt bewoners hun gevoel van vrijheid, denk daarbij bijvoorbeeld aan transgenders of getrouwde homo's. Zij willen zich niet verplicht voelen om ‘man’ of ‘vrouw’ aan te moeten kruisen, of een meisjesnaam te noteren. Het is een kleine moeite om dit aan te passen, waardoor je een vervelende situatie voor deze mensen kunt voorkomen.’

Aanhef
Zijn eigen partij houdt al wel rekening met de mensen die niet willen kiezen voor man of vrouw. ‘In de aanhef kun je ‘geachte heer/mevrouw’ gebruiken en als er iets moet worden aangevinkt kun je naast m/v ook kiezen voor ‘x’. Een oplossing die eenvoudig te realiseren is.’ Maar het beste zou zijn als er überhaupt geen geslacht geregistreerd wordt, vindt Van Ooijen. ‘Behalve bij gemeenten zie je ook bedrijven als Bol.com nog steevast vragen om die gegevens. Laat gemeente Westland samen met Utrecht de eerste zijn die hier verandering in aanbrengen.’


Maandag 20 april is de commissievergadering, waarin de wethouder zich zal buigen over het verzoek van D66.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bram Haan (eervol burger) op
Ik snap de commotie niet zo....als dat sexe gedoe problemen met vrijheden opleverd enzo, waarom staat er op de kieslijst bij de verkiezingen het geslacht vermeld? Ik zou zeggen D66: ook dat moet dan verdwijnen, en onmiddelijk! Maak je daar eerst dan druk over. En dan gaan we het ook niet meer hebben over 'meer vrouwen' aan de top. Of 'meer mannen' in de verzorging. Want dan zijn we weer met hokjeskleuren bezig. En daar moeten we vanaf. Dat is zoooo middelseeuws.Ik vind ook dat er niet meer over kleuren gesproken kan en mag worden. We kwetesen daarmee de kleurenblinden. Dus dat rode potlood in het stemhokje. Kan ook echt niet meer.
Door m op
volgens de wet mogen we alleen registreren wat we voor onze taak nodig hebben. De kunne / het geslacht is in zeer veel gevallen absoluut irrelevant en dient bij gevolg niet te worden geregistreerd (behoudens in die gevallen waarin het essentieel en onmisbaar is). Eindelijk enkele gemeenten die daar gevoelig voor worden.
Door Jakov op
Deze keer geen plan vanuit de Amsterdamse grachtengordel! D66 all over the world
Door Peter (juridisch adviseur) op
Er zijn 3 categorieen: vrouwen, mannen en .... heren. Een heer is een man met de nodige dosis vrouwelijke fijngevoeligheid... Formuliertjes dus aanpassen!
Door Jan op
Weer typisch D66. Altijd maar vreemde wilde overbodige plannetjes. Als ze maar opvallen.
Door B.F. Barendse (jurist) op
Om van administratieve rompslomp en vrijheidsbeperking bij geslachtsvermelding te spreken is mogelijk zwaar overdreven. Het zou bovendien prettig zijn als de gemeente niet alleen aan zichzelf denkt maar ook aan andere maatschappelijk belangrijke zaken zoals daar zijn opsporing, rechtszaken, identificatie bij rampen, bezwaar en beroep, alimentatie enz.enz. Houd aub de zaken in dit land een beetje overzichtelijk!
Door Observator (oud-ambtenaar) op
Tja....wat is het eigenlijk het verschil tussen een man en een vrouw.
Door Vrouw op
Dat wordt lachen met alle mannen die een oproep krijgen voor screening van baarmoederhalskanker en borstkanker.
Door Barbeltje (ambtenaar) op
Ik vind het eigenlijk ophef om niets. Veel instanties vragen naar je sekse. Als dat helder is, kun je ook veel persoonlijker antwoorden. Ik begrijp niet dat iemand het als een belemmering van vrijheid kan zien, want ik ben nu eenmaal wie ik ben. Bij raadplegen van het BSN is het inderdaad helder. Maar ik zou me eerder afvragen of het nodig dat iedereen, die bij een instantie of bedrijf werkt, inzage heeft in je BSN. Lijkt me veel onwenselijker. Als je iemands BSN weet, kun je veel meer te weten komen (denk aan hackers) dan wanneer ik weet of iemand een man of een vrouw is.
Door Vrije keuze op
Ten eerste: Heeft zo'n partij als D66 nou echt niets anders om zich druk over te maken? Ten tweede: Wanneer je ervoor kiest om geen sekse meer aan te geven, laat je ook de keuzevrijheid voor iemand die dat wel wil vermelden weg. Als je geen sekse aangeeft, wordt er heel vaak al gauw voor gekozen om bv een brief te richten aan de heer ... of geachte heer .... Ik vind het persoonlijk heel vervelend om met de heer aan gesproken te worden, want ik ben geen man. Ik wil dus gewoon aangesproken worden, wanneer, hoe of waar dan ook met mevrouw. Laat dus aan iedereen de mogelijkheid gewoon vrij om zelf te kiezen of ze wel geen sekse willen vermelden, zodat ze aangesproken worden zoals zij dat willen. Wel zo beleefd en dan voelt iedereen zich prettig benaderd.