Advertentie
digitaal / Nieuws

Geen nieuwe privacyregels voor '3D'

Voor de gegevensdeling voor een integrale benadering van de decentralisaties is geen nieuw juridisch kader rond gegevensverwerking en privacy nodig, stelt minister Plasterk.

28 mei 2014

Voor de gegevensdeling die nodig is voor een integrale benadering van de drie decentralisaties is geen nieuw juridisch kader rond gegevensverwerking en privacy nodig, stelt minister Plasterk.

Voldoende waarborg
De minister heeft de Kamer namens het kabinet de beleidsvisie "Zorgvuldig en bewust; Gegevensverwerking en Privacy en een gedecentraliseerd sociaal domein" toegestuurd, die is opgesteld in overleg met vele partijen in het sociaal domein. De huidige wettelijke kaders bieden voldoende mogelijkheden om gegevens te delen en de privacy van burgers te waarborgen, aldus Plasterk.

Drie procent
De beleidsvisie benadrukt dat verreweg de meeste burgers zichzelf prima kunnen redden en dus niet onderhevig zijn aan enige vorm van nieuwe gegevenswerwerking. Daarnaast geldt voor circa 12 procent dat ze (enkelvoudige) eerstelijnsondersteuning nodig hebben, maar de regie daar prima zelf over kunnen voeren. Slechts 3 procent van de burgers valt onder de zogeheten meervoudige complexe problematiek, waarbij zij afhankelijk zijn van ondersteuning uit verschillende domeinen. Voor de meeste mensen die een beroep doen op ondersteuning geldt dat de dienstverlening zich afspeelt binnen één domein, aldus de beleidsvisie. In al die gevallen is de gegevensverwerking al geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens en aanvullende sectorwetgeving.

Zeer beperkt
Dat laatste geldt ook voor de meeste multiprobleemgevallen, aldus de beleidsvisie. "Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen zal de overheid gegevens uitwisselen buiten de betrokkenheid en zonder samenspraak met de burger. In dergelijke situaties is er in de regel sprake van een noodzaak tot handelen omdat de veiligheid en/of gezondheid van betrokkenen in het geding is."

Kernpunten
De beleidsvisie somt zes kernpunten op: De WBP is leidend, hergebruik van gegevens moet geregeld zijn in sectorale wet- en regelgeving, gemeenten moeten richting kunnen geven aan een lerende praktijk; zorgvuldige triage is nodig om onnodige gegevensuitvraag te voorkomen; de positie van de burger moet worden versterkt; en B&W is verantwoordelijk voor zorgvuldige gegevensuitwisseling.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Reterink
De nadruk die de minister legt op het geringe aantal ondersteuners met een domein-overstijgende problematiek in combinatie met de stelling dat "Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen zal de overheid gegevens uitwisselen buiten de betrokkenheid en zonder samenspraak met de burger. In dergelijke situaties is er in de regel sprake van een noodzaak tot handelen omdat de veiligheid en/of gezondheid van betrokkenen in het geding is." heeft wel consequenties voor de architectuur en werkwijze in de praktijk.

Dit lijkt te betekenen dat volgens de minister niet altijd zo maar gegevens vanuit een ander domein mogen worden opgehaald om in het eigen domein te gebruiken. Maar alleen als er sprake van een ‘noodzaak tot handelen omdat de veiligheid en/of gezondheid van betrokkenen in het geding is’. Dat betekent dus geen automatische koppeling en controle op de achtergrond.

In hoeverre is dat reëel gezien de sterke wens vanuit de maatschappij tot integrale zorg bij een ondersteuningsvraag van een burger en de technische mogelijkheden die standaard aanwezig zijn in veel gebruikte systemen? Wat betekent dat voor systemen, werkwijzen en misschien ook wel de wetgeving? ‘B&W is verantwoordelijk’ stelt de minister.

Rene Windhouwer / Wethouder
Er is veel onduidelijkheid over welke informatie gedeeld mag worden tussen professionals binnen de grenzen van de wet. Daarom zijn wij in regioverband leertuinen gestart hier afspraken over te maken. Dit blijkt enorm verhelderend te zijn en veel onduidelijkheid weg te nemen.
Advertentie