of 61869 LinkedIn

GBA/BAG-koppeling moet nu voor 1 november

De deadline voor het koppelen van de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is opgeschoven van 1 juli naar 1 november.
Reageer
De deadline voor het koppelen van de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is opgeschoven van 1 juli naar 1 november.

Uitwisselen
Afgelopen week is Apeldoorn als laatste gemeente in Nederland aangesloten op de landelijke voorziening van de BAG. Dat maakt de weg vrij voor het op brede schaal uitwisselen van BAG-gegevens met andere registraties en met landelijke afnemers zoals het CBS. Koppeling tussen de BAG en de GBA heeft diverse voordelen. Doordat de adresgegevens uit de GBA worden vervangen door de gestandaardiseerde BAG-adressen, kan bijvoorbeeld de brandweer exact zien hoeveel mensen er in een gebouw wonen en er bovendien van uitgaan dat het opgegeven adres geografisch goed is vastgelegd.

Onhaalbaar
Het agentschap BPR-BZK van het ministerie van BZK heeft gemeenten in verschillende brieven op de hoogte gesteld van de nieuwe deadline. Vijf gemeenten hebben de koppeling inmiddels gerealiseerd, maar diverse gemeenten bleken niet in staat de gestelde deadline van 1 juli te halen. Een aantal heeft BZK nog niet gemeld wat de stand van zaken is. Uiterlijk 1 november moeten zij nu de koppeling gerealiseerd hebben.

Inplannen
Gemeenten moeten in ieder geval van zich laten horen, benadrukte Thea van Egmond, accountmanager BPR van het BZK-agentschap, op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. "De definitieve koppeling moet strak worden ingepland in verband met de verwerkingscapaciteit van het Kern-systeem van de GBA." Daar komt immers voor elke gemeente die de omschakeling maakt in korte tijd een groot aantal mutatieberichten terecht.

Landelijk
De eerste landelijke afnemer van de gecombineerde BAG/GBA-gegevens kan pas half november of begin december worden geautoriseerd, stelt Van Egmond. Vanaf 1 juli stelt BPR-BZK maandelijks een 'verrijkingslijst' beschikbaar met alle adressen van de gemeenten die de koppeling hebben gerealiseerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.