Advertentie
digitaal / Nieuws

'Ga toch gewoon naar de cloud'

Voor Wouter Keller, deskundige op het gebied van gemeentelijke ICT, is het klip en klaar: gemeenten moeten naar de cloud. Ze hebben nu simpelweg de juiste schaal niet.

09 april 2014

Voor Wouter Keller, deskundige op het gebied van gemeentelijke ICT, is het klip en klaar: gemeenten moeten gewoon naar de cloud. Ze hebben simpelweg de juiste schaal niet voor wat ze op IT-gebied doen.


Ontzorgen
In een interview met het vakblad Automatisering Gids noemt emeritus hoogleraar Keller - die een historie heeft op het gebied van zaaksystemen, aanbestedingen en andere gemeentelijke ICT-kwesties - 'ontzorgen' als grootste reden voor zijn stelling dat gemeenten beter af zijn met het verplaatsen van hun ICT naar de cloud. Ze houden technisch het tempo niet bij - kijk maar naar hoeveel Windows XP-gebruikende gemeenten er nog zijn. "Het lukt allemaal maar net of eigenlijk net niet, en dat voelt de burger."

Rekencentrum en werkplekken
Keller denkt dat al die computerservers in de kelder en al die werkplekken met kantoorapplicaties prima vanuit de cloud te regelen zijn. Kleinere gemeenten zouden daarmee zelfs kunnen besparen op de gemiddeld 65 á 70 euro die ze per inwoner per jaar aan ICT kwijt zijn. Bestaande samenwerkingsverbanden in de vorm van shared service centers - net als de cloud toch ook een vorm van gedeelde infrastructuur - hebben volgens hem hun beloften (nog) niet waargemaakt. "De noodzakelijke harmonisatie van hun processen schuiven ze voor zich uit."

Vooroordelen
Vooroordelen rond kosten en beveiliging weerhouden gemeenten van de stap naar de cloud, denkt Keller. Terwijl die veiligheid toch vaak ook binnenshuis niet goed geregeld is. Daar zijn cloudproviders gewoon beter in, zegt hij in Automatisering Gids.


Virtueel SSC
De mogelijkheden van de cloud zijn nog niet eindeloos. Gemeentelijke backoffice-processen zijn momenteel nauwelijks beschikbaar in de cloud, realiseert Keller zich. Maar wellicht is er een regierol weggelegd voor KING. "Ik zou het beslist toejuichen als daar het initiatief zou worden genomen om een virtueel shared service center in de cloud tot stand te brengen, waarin gemeenten op vrijwillige basis hun IT kunnen onderbrengen. Maar dat zal dan wel in twee smaken moeten komen; één voor de Centric-georiënteerden en één voor de PinkRoccade-georiënteerden. Als zoiets op landelijke schaal momentum zou krijgen, dan kan het echt heel veel gaan betekenen. Zowel wat betreft kwaliteit als qua kostenreductie."

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Juist. Op naar the cloud. Maar eh, heb je dan nog wel zoveel grip op jouw data als wanneer je het op je eigen vertrouwde harde schijf hebt staan?

Flipper
ZoetZuurtje / -
Meneer Keller vergeet dat de problemen zich juist voordoen bij Gemeenten die afhankelijk zijn van externe partijen en zelf bijna geen kennis meer in huis hebben omdat dit beter zou zijn, net als bij veel banken die met hetzelfde probleem zitten. Er zijn genoeg grote Gemeenten waar de migratie wel goed verloopt, zelfs met eigen mensen en middelen, en dat is een stuk goedkoper. Een Windows desktop aanbieden kan inderdaad voor een aardig basis bedrag, maar wanneer je er applicaties op wil gaan draaien, dan gaat de teller pas echt lopen.
August Biels / gewezen ambtenaar
Hoeveel gemeenten moeten er nog failliet gaan aan de baggeradviezen van Keller voordat iemand de schellen van de ogen vallen, en iemand doorkrijgt wat een ladenlichter het is.



Andez 1, Andez 2, Andez 3 die geen Andez meer mocht heten, Aanbesteding Midoffice Amersfoort... De lijst van gemeenten die hun ICT budget zagen verdampen aan de waanideëen van Wouter Keller, parttime hoogleraar in een heel ander vakgebied, en vooral directeur en commercieel wonder van Bureau Argitek.
henk
Welke financieel belang heeft dit heerschap bij dit ongenunaceerde gebazel. Zeer onwetenschappelijk gebrabbel en bol met halve waarheden. Hie kan het zijn dat hij voor zijn eigen gewin hier een stukje krijgt?
johan
Meneer Keller kan zich beter druk maken over de kwaliteit en geleverde support op software bij Gemeenten. Of misschien maar niet want dat kost hem wat sponsors voor zijn seminars.
R.Heinen
Een recent wetenschappelijk onderzoek naar cloud storage is te downloaden van doc.utwente.nl/88094/
peter
Elke vorm van internet beveiliging is per definitie te kraken. Maar dat is nog niet alles. Een cloud bedrijf kan falliet gaan, kan de data tot in noord korea parkeren zonder dat je het weet .
Ronald
Een voorbeeld van een veilige manier om data in de cloud uit te wisselen met het nederlandse OpenVPN-NL is te vinden op wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Aspects/Security/Programs/ChannelCodingExamples/OpenVPN-NL
Berend de Vries
De discussie richt zich nogal op de financiën en op de "kraakbaarheid" van de data. Er is echter een veel lastiger probleem: Volgens de Europese en de Nederlandse wetgeving is het niet toegestaan privacy gevoelige gegevens op te slaan buiten de grenzen van Europa. Bijna geen enkele cloud leverancier kan zich hier aan houden.

Het is zelfs erger: Volgens de Amerikaanse Patriot Act heeft de Amerikaanse overheid toegang tot alle gegevens die Amerikaanse bedrijven, waar ook ter wereld, opslaan.

Hier in Nederland weten we meestal niet eens of onze cloud leverancier per ongeluk een Amerikaans bedrijf is.

Over niet al te lange tijd komt de Europese Privacy Verordening over ons heen: Die is alleen maar strenger.

Het lijkt me verstandig over privacy en informatiebeveiliging in gemeenteland eens een heel goede discussie te gaan voeren.
jan
Hmm dat wordt een leuk vraagstuk qua aanbesteding.......
Raymond
De reacties gaan voorbij aan het werkelijke punt dat Keller maakt. Wat je verder ook van hem vindt: het is onmiskenbaar dat 403 gemeenten alles wat op het gebied van ICT moet gebeuren nauwelijks bijbenen. De situatie rondom windows xp is daar een mooie illustratie van, maar zo zijn er talloze voorbeelden. De suggestie dat gemeenten hun processen harmoniseren, ondergebracht in een gedeelde infrastructuur waar toepassingen en data zijn geborgd is zo gek nog niet. Als het woord cloud maar valt flipt iedereen terwijl het onmiskenbaar is dat de technologie achter de 'cloud'-hype gemeenten het beste perspectief biedt om uit hun benarde situatie te komen. Niet Ja-Maren maar de koe bij de horens vatten. KING zou daar inderdaad het voortouw in mogen nemen.
Advertentie