of 61043 LinkedIn

Ga behoedzaam om met Hyves-profiel

Recruiters maken bij sollicitatieprocedures dankbaar gebruik van informatie die door derden op het Hyves-profiel van de kandidaat is gezet. Dat blijkt uit onderzoek van Kirsten van Wingerden, masterstudente Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente. 
3 reacties
Recruiters maken bij sollicitatieprocedures dankbaar gebruik van informatie die door derden op het Hyves-profiel van de kandidaat is gezet. Dat blijkt uit onderzoek van Kirsten van Wingerden, masterstudente Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente. 
Ze legde aan 159 recruiters gemanipuleerde Hyves-profielen van sollicitanten voor. Hoewel de recruiters aangaven dat  ze uitsluitend informatie in hun oordeel lieten meewegen die door de kandidaat zelf op zijn profiel werd geplaatst, handelden ze in de praktijk anders.
De helft van de recruiters maakt gebruik van sociale media.  70 Procent van hen liet zich in hun oordeel over een kandidaat leiden door foto’s en krabbels die door vrienden en kennissen op het profiel werden gezet. Bij representatieve functies waarvoor veel verschillende vaardigheden zijn vereist is deze neiging het sterkst. 

Alcohol
’Foto’s en krabbels die door vrienden worden geplaatst, kunnen erg in het nadeel van de sollicitant zijn’, zegt universitair docente Somaya Ben Allouch, die Van Wingerden bij haar onderzoek begeleidde. ‘Foto’s waarop overduidelijk alcohol in het spel is, of waar de kandidaat halfnaakt op staat, zijn funest. Mensen laten die in hun profiel toe omdat ze denken dat alleen vrienden en bekenden daar terecht kunnen. Maar veel profielen zijn ook voor derden toegankelijk.’
Ze raadt aan om zorgvuldig met profielen op sociale media als Hyves en Facebook om te gaan.  ‘Laat zeker negatieve berichten niet overheersen. Maar alleen maar positieve krabbels van vrienden werkt ook niet, want dat tast de betrouwbaarheid aan. Met andere woorden: ga er zorgvuldig en behoedzaam mee om.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Patje (hyver) op
kijk er idd mee uit, voor je het weet komen onbekende personen ineens aan je persoonlijke informatie. Ik heb het zelf meegemaakt, plosteling worden je hotmail en je hyves-account overgenomen, je wilt niet weten wat er allemaal gedaan kan worden en gezegd kan worden "in jouw naam" !!!! Hacking is misschien een zij-stap voor bovenstaand bericht maar wel iets om rekening mee te houden!!
Door Cees de Groot (Applicatiebeheerder) op
Zorgvuldig wil niet automatisch zeggen censuur. Maar bijvoorbeeld een account dat gedeeltelijk openbaar is en gedeeltelijk alleen voor vrienden. Behoedzaam is voor mij, je bewust zijn dat hyves en andere toepassingen jouw informatie wereldwijd verspreid. En wil je dat? Heb je 's-avonds altijd de gordijnen open zodat iedereen kan zien wat je wel of juist niet doet?
Door markleenaerts (consultant Berenschot) op
'Ga er zorgvuldig en behoedzaam mee om.' Met de reacties die je krijgt? Als in: censuur op je account toepassen? Komen m'n vrienden dan nog terug, als ik selectief berichten wis?

Leuk onderzoek. Toont weer aan dat we onbewust van alles wegen in onze beslissingen.