of 60264 LinkedIn

Frustraties door digitalisering parkeervergunningen Amsterdam

Amsterdammers kunnen hun parkeervergunningen en 'kraskaarten' voor bezoekers sinds 1 juli alleen nog digitaal regelen. Dat levert onbegrip en frustraties op bij ouderen.

Inwoners van Amsterdam kunnen hun parkeervergunningen en 'kraskaarten' voor bezoekers sinds 1 juli alleen nog digitaal regelen. Dat levert onbegrip en frustraties op bij ouderen.

Alles digitaal
Sinds 1 juli is in heel Amsterdam het parkeren gedigitaliseerd. Dat betekent dat het parkeerbeheer is afgestemd op het scannen van kentekens en het draadloos controleren of voor het betreffende voertuig op dat moment een parkeerrecht is vastgelegd (in de vorm van een vergunning of een betaling via 'belparkeren' of een parkeerzuil). Als alles digitaal kan, wordt het totale parkeerbeheer tientallen procenten goedkoper, is al eens becijferd.

Digitale kraskaart
Maar dat pakt niet voor iedereen even handig uit. Het Amsterdamse Dichtbij.nl komt met een voorbeeld van een 90-jarige vrouw die geen internet heeft en niet weet wat een DigiD is. Met name de - inmiddels ook gedigitaliseerde - 'kraskaart' voor parkerende bezoekers is voor de minder digitaal onderlegden problematisch. Om de bezoekerskaart (voor 65-plussers en minder validen met 10 uren gratis parkeren) te activeren, moet steeds een serie handelingen worden uitgevoerd, waaronder het online of telefonisch starten van een parkeersessie. Voor de initiële registratie is een DigiD nodig. Wie problemen met zijn DigiD heeft, moet langs bij een servicepunt van de gemeentelijke parkeerbeheerder Cition.

Familie en vrienden
De woordvoerder van Cition stelt tegenover Dichtbij.nl begrip te hebben voor de problemen die ouderen kunnen hebben met de digitalisering van het parkeren, maar vestigt vooral zijn hoop op familie en vrienden van betrokkenen. Die zouden kunnen helpen met de digitale registratie. "We hopen dat met wat hulp uit hun omgeving iedereen volgende maand digitaal geregistreerd zal staan."

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Leontine Lucas (met pensioen (docente)) op
De wereld gaat aan automatisering ten onder.
Wie wil een afstandelijke, onpersoonlijke, technische, digitale wereld zonder dat een andere manier zelfs maar wordt overwogen? U ook niet? Reageer dan ook!
Door sc van dijk op
Voor dat digitaal registreren moet je van degene zijn/haar digid gebruiken om in te loggen. . Dat is iets wat niet mag. Volgens de Belastingdienst ben je dan als goedwillende hulp om dit probleem voor ouderen zonder computer op te lossen, strafbaar. Er moet dus een andere oplossing komen. Klagen kan bij Cition. Misschien kan de Ombudsman hier wat in betekenen?