of 59179 LinkedIn

Friesland trekt portemonnee voor sociale robot

Provincie Friesland verleent een subsidie van 98.500 euro aan het softwarebedrijf Lable, het bedrijf Tinybots en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Een sociale robot kan mogelijk mensen met beginnende dementie helpen in de dagelijkse zorg.

Provincie Friesland verleent een subsidie van 98.500 euro aan het softwarebedrijf Lable, het bedrijf Tinybots en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Een sociale robot kan mogelijk mensen met beginnende dementie helpen in de dagelijkse zorg.

Dementerenden helpen

Het robotje moet cliënten aan hun afspraken helpen herinneren die ze bijvoorbeeld met thuiszorg gemaakt hebben, zo meldt de provincie op de website. Er worden al langere tijd robots gebruikt om dementerenden te ondersteunen. Ze helpen bij het terughalen van herinneringen, met bijvoorbeeld muziek.


Langer thuis wonen

De robot die nu ontwikkeld wordt door Lable, Tinybots en NHL moet ervoor zorgen dat cliënten hun afspraken op tijd uitvoeren. Een softwareprogramma waarin de wensen en afspraken zijn vastgelegd vormt daarbij de basis. Volgens de provincie wordt zorg hierdoor effectiever en kunnen dementiepatiënten langer thuis wonen.


De Robot de Baas

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vindt al langer dat de overheid aan de slag moet om investeringen in robotisering op gang te helpen. Dat schreven zij in de WRR-verkenning De Robot de Baas. Er moet een 'robotagenda' komen die samenwerking tussen de overheid, wetenschappers, werkgevers en werknemers stimuleert. 

 

Inclusieve robotagenda
In de verkenning wordt door de onderzoekers betoogd dat het nodig is om te komen tot een brede 'inclusieve robotagenda' die van belang is voor de overheid, maar ook voor onderzoekers, werkgevers, werkenden en gebruikers. 'Om de vruchten te plukken van nieuwe mogelijkheden en om potentiële nadelen zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan, is een actieve opstelling van politiek en samenleving nodig.' 


Robots als receptie

Er zijn inmiddels diverse lokale overheden mogelijkheden met robots aan het verkennen. Bezoekers van gemeente Leidschendam-Voorburg keken eind 2016 verbaasd op toen ze tijdens de aanvraag van een paspoort of id-kaart kennis maakten met de ‘sociale’ robot Elvie. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (IC-medewerker) op
Robots als oplossing voor het menselijk tekort. Een on-menselijk tekort dan maar?