Advertentie
digitaal / Nieuws

Flevoland voortvarend met invoering BGT

De zes gemeenten in Flevoland zijn al bezig met de transitie naar de BGT. De gemeenten nemen daarbij ook werk van de provincie en het waterschap over.

24 april 2013

De zes gemeenten in Flevoland zijn al bezig met de transitie naar de Basisregistratie Grootschalige Topografie. De gemeenten nemen daarbij ook werk van de provincie en het waterschap over.

Uniform en objectgericht
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is de volgende grote basisregistratie die door overheden moet worden ingevoerd. De BGT is de nationale kaart waarin alle objecten (van gemeentelijke stoepen en provinciale wegen tot treinsporen en bruggen) op een eenduidige manier topografisch zijn vastgelegd. De verschillende bronhouders (gemeenten, waterschappen, provincies, Prorail en de ministeries van IenM, EZ en Defensie) hebben tot dusver uiteenlopende manieren om dergelijke kaarten te maken, en de BGT maakt dat uniform. Daarnaast is de door de meesten nu gebruikte GBKN (Grootschalige Basiskaart van Nederland) een 'lijngerichte' kaart, terwijl de BGT uitgaat van identificeerbare 'objecten' (waarbij minder informatie ín de kaart hoeft te worden opgenomen).

Transitieproces begonnen
In totaal 24 'transitieregio's' waarbinnen de komende jaren (voor 2016) de overstap naar de BGT wordt georganiseerd, moeten onder andere de stap van de huidige - regionaal georganiseerde - GBKN naar de BGT maken, waarbij de oude bronbestanden op een gestandaardiseerde manier worden omgezet naar de nieuwe, meer gecentraliseerde situatie. De zes Flevolandse gemeenten zijn inmiddels voortvarend aan dat transitieproces begonnen. "We zijn maar met zes gemeenten, dus dat gaat wel iets sneller dan in andere regio's", zegt Cor Schaake, afdelingsmanager Gebouwen- en Gegevensmanagement. "Maar het belangrijkste is dat je elkaar als deelnemers kent en overlegt en daar hebben we gelukkig al jarenlange ervaring mee."

Werk in één hand
Dat laatste heeft geresulteerd in een stap die veel toekomstige afstemmingsproblemen kan voorkomen. De Provincie Flevoland en het waterschap Zuiderzeeland laten het verzorgen van het kaartmateriaal voortaan over aan de gemeenten. "Zij blijven bronhouders, maar wij verzorgen het kaartmateriaal. Ze schuiven dat werk naar de gemeenten. Als je dat in één hand legt, bespaar je daar veel geld mee." De objecten van de verschillende brondhouders bevinden zich in de praktijk immers dichtbij ( en soms zelfs door en bovenop) elkaar.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad van der Meer / manager Geo
Complimenten voor Flevoland. En leuk dat er een stukje van de kaart van Amsterdam bijgeplaatst is. Komt die superprovincie toch een stukje dichterbij...
Advertentie