of 59082 LinkedIn

Extreme neerslag groot risico voor Den Haag

Van alle provinciehoofdsteden is Den Haag het meest gevoelig voor de economische gevolgen van  wateroverlast bij extreme neerslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft en adviesbureau 'HKV lijn in water'.

Van alle provinciehoofdsteden is Den Haag het meest gevoelig voor de economische gevolgen van  wateroverlast bij extreme neerslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft en adviesbureau 'HKV lijn in water'.

Buien

De twee organisaties ontwikkelden een neerslagindex waarmee de risico's van extreme neerslag te bepalen zijn en steden onderling vergeleken kunnen worden. De index maakt daarbij gebruik van neerslagstatistieken en modellen om de hoeveelheid water te bepalen bij piekbuien, en vergelijkt die met gegevens over het aantal objecten in een stad, het aantal inwoners en het aantal meldingen van overlast. Niet alleen de huidige situatie is meegenomen: er is ook gekeken naar de situatie in 2050. Daaruit blijkt dat voor alle onderzochte steden het risico van extreme neerslag toeneemt.

 

Urbanisatie

In Den Haag zijn de economische gevolgen van extreme neerslag met afstand het grootst. Dat is op zich niet verwonderlijk, omdat de stad de grootste provinciehoofdstad is. Andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam zijn nu niet meegenomen in de index. De op een na grootste provinciehoofdstad, Utrecht, staat op nummer twee in de index. Vooral de hoge mate van urbanisatie en het relatief grote percentage verhard oppervlak spelen een rol in de hoge score van de steden.

 

Adaptatie

De index biedt ook oplossingen, omdat het model inzicht kan geven in welke maatregelen het neerslagrisico kunnen verkleinen. Den Haag kan bijvoorbeeld meer groenstroken aanleggen om het verharde oppervlak te verminderen, en delen van de stad kunnen gerenoveerd en opgehoogd worden. Volgens de initiatiefnemers kan de neerslagindex en de vergelijking tussen de steden een stimulans zijn om klimaatadaptatie bij gemeenten te stimuleren. Ze willen de index voor alle steden het liefst regelmatig publiceren en updaten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.