of 63623 LinkedIn

Extra werkplekken na offline halen Citrix

Nu veel instellingen en organisaties sinds afgelopen week de toegang tot hun Citrix-netwerk hebben afgesloten vanwege een beveiligingslek, is het de vraag of en hoe ambtenaren maandag aan de slag kunnen. Via Citrix kunnen ze thuiswerken omdat er op kantoor vaak minder werkplekken zijn dan werknemers.  'Dit gaat zeker nog een week duren', meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Reageer

Nu veel instellingen en organisaties sinds afgelopen week de toegang tot hun Citrix-netwerk hebben afgesloten vanwege een beveiligingslek, is het de vraag of en hoe ambtenaren maandag aan de slag kunnen. Via Citrix kunnen ze thuiswerken omdat er op kantoor vaak minder werkplekken zijn dan werknemers. 'Dit gaat zeker nog een week duren', meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meer armslag bij kleine gemeenten 

'De echte impact zien we maandagochtend als ambtenaren aan het werk gaan', zegt Remco Groet van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) namens de IBD, de informatiebeveiligingsdienst van de vereniging. 'Bij grote gemeenten zoals Rotterdam of Amsterdam, gaat het om duizenden medewerkers. Maar kleine gemeenten hebben niet die capaciteit. Er werken bijvoorbeeld veertig mensen op kantoor. Die gemeenten hebben meer armslag om het probleem op te lossen, bijvoorbeeld door het inrichten van extra werkplekken.'

Beveiligingsupdates volgen

'Elke gemeente heeft in kaart gebracht wat er niet werkt als Citrix is uitgezet. Soms zal ook de e-mailserver niet werken', aldus Groet. Het is niet zo dat hij zijn hart vasthoudt voor wat de ochtend brengen zal. 'We volgen de beveiligingsupdates van het Nationaal Cyber Security Centrum.' Het NCSC gaf vrijdag het dringende advies Citrix uit te zetten. Het softwaresysteem biedt de mogelijkheid aan het personeel om vanuit huis of elders in de virtuele werkomgeving te komen. Het bureaublad ziet er dan net zo uit als op de werkvloer. Ook veel onderwijsinstanties, ziekenhuizen en andere organisaties hebben de toegang tot hun Citrix-netwerk afgesloten.


'Dit gaat zeker nog een week duren'

Veel ministeries richten extra werkplekken in en zetten pc's en laptops neer voor ambtenaren nu de toegang tot het interne Citrix-netwerk is afgesloten vanwege een beveiligingslek. 'Dit gaat zeker nog een week duren', meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken namens andere departementen die van het softwaresysteem gebruikmaken. De mogelijkheid om via Citrix thuis te werken is sinds vrijdagavond uitgeschakeld bij verschillende departementen en andere overheidsorganisaties.Onder meer de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Buitenlandse Zaken, Financiën en Sociale Zaken hebben gehoor gegeven aan de oproep.

Flexibel omgaan met beschikbare werkplekken
Op kantoor zijn vaak minder werkplekken dan werknemers. 'Aan medewerkers is gevraagd zo veel mogelijk rekening te houden met de situatie en flexibel om te gaan met de beschikbare werkplekken', aldus het ministerie. 'Ze hebben wel toegang tot de mail via hun smartphone of tablet.' Niet elk departement gebruikt Citrix in dezelfde mate. Bij het ministerie van Volksgezondheid werkt het meeste personeel met een ander systeem om op afstand in te loggen. Bij Onderwijs en Algemene Zaken wordt Citrix überhaupt niet gebruikt.


Lapmiddel

In de beveiliging van Citrix zit een groot gat. Er is een tijdelijke oplossing gevonden om de kans op een cyberaanval te verkleinen, maar dat is volgens het NCSC niet meer dan een lapmiddel. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.