of 64621 LinkedIn

'Europa moet online volgen mensen verbieden'

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De Europese privacytoezichthouders willen dat het online volgen van mensen wordt uitgefaseerd en dat het opstellen van profielen van kinderen wordt verboden. Dat schrijven de privacytoezichthouders, verenigd in het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), aan de Europese Commissie. Het comité uit de kritiek omdat er nieuwe Europese wetgeving aankomt.

Geheel verboden

Het gaat om het uitfaseren van gepersonaliseerde advertenties. ‘Die advertenties zijn gebaseerd op de meest ingrijpende vormen van het online volgen van mensen, bijvoorbeeld met tracking cookies’, licht de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toe. Zonder toestemming mensen online volgen mag nu ook al niet, maar de EDPB wil het geheel verbieden.

 

‘Pervers’

Niet alleen de grote techbedrijven, maar ook talloze kleine advertentiebedrijven verdienen veel aan het online volgen van mensen, legt Aleid Wolfsen uit, die voorzitter van de AP is en vicevoorzitter van de EDPB. Ze houden bijvoorbeeld informatie bij over interesses, seksuele geaardheid en welke ziektes iemand heeft. ‘En dat alles om ons beter te kunnen manipuleren, zodat wij hun producten kopen. Dat zou je pervers kunnen noemen. Zéker bij het bespioneren van kinderen.’

 

Volledig verbannen

De EDPB herhaalt hierbij de roep om automatische gezichtsherkenning in de openbare ruimte volledig te verbannen. Het Europees Parlement uitte hier in oktober ook al zijn zorgen over, net als over de inzet van biometrische gegevens en het gebruik van AI-technieken als gezichtsherkenning of cameragebruik bij de politie.

 

Niet genoeg bescherming

De EDPB doet de uitspraken vanwege de verschillende Europese wetten die eraan komen: de Data Governance Act (DGA), de Digital Services Act (DSA), de Digital Markets Act (DMA) en de Artificial Intelligence Regulation (AIR). Volgens het comité schorten er verschillende dingen aan. De wetten beschermen de burger niet genoeg  (waar het bovenstaande over gaat), het toezicht is niet goed geregeld en de wetsvoorstellen zijn soms in tegenspraak met bestaande wetgeving (zoals de AVG).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Ja, aanpakken die "handel"! Mijn wasdroger ging stuk.. ff een uurtje googelen op wasdrogers en zowaar vanuit het niets 3 dagen lang tijdens de TV reclameblokken voortdurend reclame over wasdrogers; nooit eerder gezien! Je voelt je bespied.
Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
"Het Europees Parlement uitte hier in oktober ook al zijn zorgen over, net als over de inzet van biometrische gegevens en het gebruik van AI-technieken als gezichtsherkenning of cameragebruik bij de politie."

Ik vind het juist heel handig dat de politie bijvoorbeeld gezichtsherkenning kan en mag gebruiken. Zeker in de huidige situatie waarbij steeds vaker geweld wordt gepleegd tegen onder andere hulpdiensten. Zolang deze systemen de informatie niet opslaan als het gaat om mensen die niet gezocht worden. Bij bijvoorbeeld rellen zou het een boel tijd achteraf schelen als de politie gezichtsherkenning en daarmee dus camerabeelden kan gebruiken om daders te veroordelen. Het moet makkelijker worden om criminelen te kunnen arresteren en gezichtsherkenning kan daar goed bij helpen.