Advertentie
digitaal / Nieuws

EU wil meer macht voor privacywaakhonden

De Europese Unie wil de macht van de nationale privacywaakhonden uitbreiden. Daarmee moet een nieuwe samenwerking tussen de EU en de VS voor de uitwisseling van data mogelijk worden. Dit schrijft Automatiseringgids.

30 november 2015

De Europese Unie wil de macht van de nationale privacywaakhonden uitbreiden. Daarmee moet een nieuwe samenwerking tussen de EU en de VS voor de uitwisseling van data mogelijk worden. Dit schrijft Automatiseringgids.

Veilige haven

De VS en de EU onderhandelen over een nieuw framework voor het doorzetten van data naar de VS, nadat het Europese Hof het Safe Harbour-pact onlangs van tafel veegde. De 'safe harbour'-constructie stelde Europese bedrijven in staat om persoonsgebonden gegevens op te slaan op servers die zich in VS bevinden, waar ze niet de wettelijke bescherming genieten die ze op grond van EU-regelgeving wel behoren te krijgen.

Nederlandse gemeenten
Dit probleem speelt ook voor Nederlandse gemeenten, zo bleek onlangs uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur. De hosting van tientallen gemeentewebsites en de website van DigiD is in handen van partijen die nauw verwant zijn aan Amerikaanse bedrijven. De Nederlandse lokale overheden zouden zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s op buitenlandse inmenging.

Juridische vervolging
Een belangrijke reden voor het Hof om de nationale privacywaakhonden een grotere rol te geven was dat de privacy van de gegevens van Europese burgers niet goed genoeg gegarandeerd is door de acties van Amerikaanse veiligheidsorganisaties. Zeker 4400 Amerikaanse en Europese bedrijven maakten gebruik van de Safe Harbour-regeling. Zonder een vervangende regeling riskeren zij juridische vervolging als ze gegevens naar de VS versturen. (AG/Red.)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M
Het mag toch niet zo zijn dat de Europese privacyregels omzeild mogen of kunnen worden door inmenging van buiten zoals de VS. DigiD is hierin een apart verhaal, het CBP heeft al aangegeven dat dat veiliger moet, hoewel uitsluitend bedoeld voor het contact tussen burger en overheid blijkt dit in tussen ook daarbuiten te worden gebruikt, zoals bij (ziektekosten) verzekeraars en pensioenfondsen, hetgeen verboden zou moeten zijn om de veiligheid niet nog verder onderuit te halen.
Advertentie