of 59821 LinkedIn

EU gaat wifi-apparatuur voor gemeenten betalen

De Europese Commissie (EC) gaat gemeenten geld geven voor wifi-apparatuur om burgers in publieke ruimtes gratis wifi aan te bieden. De wifi is onder meer bedoeld voor gemeentehuizen, ziekenhuizen, parken en pleinen. Voor het plan wordt 120 miljoen uitgetrokken, waarvan naar verwachting minimaal zesduizend gemeenten gebruik gaan maken.

De Europese Commissie (EC) gaat gemeenten geld geven voor wifi-apparatuur om burgers in publieke ruimtes gratis wifi aan te bieden. De wifi is onder meer bedoeld voor gemeentehuizen, ziekenhuizen, parken en pleinen. Voor het plan wordt 120 miljoen uitgetrokken, waarvan naar verwachting minimaal zesduizend gemeenten gebruik gaan maken.

Miljoenen wifi-verbindingen

Voorzitter van de Europese Commissie (EC) Jean-Claude Juncker kondigde dat woensdag in zijn ‘State of the Union-toespraak’ aan. De financiële boost maakt het voor gemeenten mogelijk om gratis wifi te realiseren op duizenden plaatsen. Uiteindelijk moet het plan per dag zo’n veertig tot vijftig miljoen wifi-verbindingen mogelijk maken.


Aanvragen bij de EU
Iedere gemeente kan bij de EU een voucher aanvragen om in aanmerking te komen voor subsidie, zo valt te lezen op de website van de Commissie. De voorwaarde is dat de vaste lasten van de wifi-exploitant gedekt worden door gemeenten zelf. De EU kent geld toe om ‘state of the art-apparatuur’ voor de wifi te bekostigen. Het budget van 120 miljoen hiervoor is toegekend tot 2019 en zal vermoedelijk snel beschikbaar komen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog wel hun goedkeuring geven.


Nederlandse gemeenten worstelen met wifi

In Nederland wordt in veel gemeentehuizen en binnensteden al gratis wifi aangeboden door gemeenten. Dit verloopt niet altijd even soepel. Onlangs werd een bedrijf dat wifi-technologie levert aan gemeenten op de vingers getikt omdat deze volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet aan de (privacy)eisen voldoet.

5G Actieplan
De EC presenteerde woensdag ook een 5G Actieplan, die een gezamenlijke Europese kalender behelst voor de realisatie van supersnel 5G internet in 2020. Er wordt daarbij samengewerkt met alle lidstaten en stakeholders uit de industrie. De EU wil grootschalige pilots organiseren, gelijkwaardige 5G-standaarden aanmoedigen en ervoor zorgen dat de adoptie van 5G in alle lidstaten goed verloopt.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arno (Telecom Consultant) op
Zijn dit nou de onderwerpen waar de EU zich mee bezig houdt? Laten ze hun tijd in iets nuttigs stoppen.

Ten eerste is dit concurreren met de commerciële markt en dat moet een overheid niet doen. Daarnaast is WiFi voor dit soort toepassingen achterhaald. Met de komst van LTE (4G) heb je overal hoge kwaliteit internet beschikbaar.
De rol van WiFi verschuift veel meer naar de ontsluiting van mobiele apparaten op het lokale bedrijfsnetwerk. Openbare WiFi is iets uit 2010. Al het geld dat je daar nu in stopt, is weggegooid geld.
Door andre Jansen (managementassistent) op
aan Sjoerd Hartholt
is ook bekend wanneer en onder welke voorwaarden e.e.a wordt geïmplementeerd, dus daadwerkelijk van start gaat
Door bestuurdeburger op
Hoe maakt een politicus zichzelf populair?
Door sigaren uit jouw doos uit te delen!
Vroeger hadden we dom volk.
Tegenwoordig hebben we domme bestuurders.
Door p op
@Jurrien

tweed dingen:

-Het WIFI 4EU initiative is veel breder van opzet dan wifi toegang. Het gaat om het uitrollen van snel internet in de EU (net zoals de EU dat doet bij andere infrastructuur)
-De regeling zelf gaat niet om die paar tientjes per maand, maar om de aanschaf van een local acces point. De apparatuur om een lokaal wifi netwerk op te zetten.
Door Jurriën Verlaat (Adviseur algemeen) op
Wifi heb je zo en kost een paar tientjes per maand. Niet bepaald een inspanning die internationaal samenwerken vergt. Ben wel ben benieuwd hoeveel EU-kosten, incl salarissen, hiermee gemoeid zijn
Door een verontruste burger op
Ik ben tegen wifi, er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de hoog gevoeligen in onze maatschappij. Ik dacht dat martelen verboden was, kennelijk niet als er maar genoeg te verdienen valt en je een grote bek vol leugens hebt. Ik heb zelf last van die zendtroep, 24/7 last van een piep in je kop die maar niet weg wil. Bij een te grote verzameling mobieltjes neemt de smog toe, 5minuten is goed voor 2,5 dag barstende koppijn die ook niet te verhelpen is met paracetamol.
Door Jeannette op
@henk Donkers, Ik wilde dat het waar was wat u schrijft, maar om nu stellen dat iedereen in Europa de afgelopen 70 jaar zonder honger is geweest, dan heeft u niet verder dan uw eigen blijkbaar luxe leven gekeken. Er liggen nog heel wat grote klussen voor de Europese leiders, want armoede is er nog volop. En dan is internet veelal niet een eerste levensbehoefte.
Door henk Donkers op
Reactie op Loekoek:
Ik zou het inderdaad echt erg vinden als de Europese motor vastloopt. Als we geen eenduidig antwoord kunnen vinden op de huidige crisis.
In mijn ogen is samenwerking in Europa de enige weg die we als europees continent kunnen gaan.
Bedenk je wel dat er nog nooit in de hele geschiedenis van de mensheid iemand 70 jaar is kunnen worden zonder oorlog te hebben meegemaakt of honger te hebben geleden. In mijn ogen is dat een verdienste van samenwerken en dus van Europa. Of Europa nu precies op de goede weg zit weet ik ook niet maar we moeten zeker intensief samenwerken om een factor van betekenis te zijn in Europa en om conflicten op het continent te voorkomen.
Wij zijn gewend aan een luxe leven en eeuwige vrede maar voor mij is het nog zeker geen uitgemaakte zaak dat dat zo maar in tact blijft. Als alle landen zich weer terugtrekken achter hun eigen grenzen zou het zo maar weer fout kunnen gaan. We moeten absoluut alert blijven en de vrede, democratie en vrijheid van mening koesteren als een oud vrouwtje.
Door p op
Het is wel iets meer dan een subsidieregelinkje voor wifi, want zoals terecht opgemerkt hebben we daarvoor niet persé de EU nodig. Het gaat over de erkenning van internet als een universeel dienst op de Europese telecom markt. Gij zult overal leveren, dat is ook een dingetje in NL als je de randstad uitgaat.

Tja en of je zijn speech inspirerend vond? Voor de echt spannende onderwerpen (vluchtelingen) moeten de lidstaten bewegen.

Ook verder hoef je geen grootse nieuwe plannen te verwachten van deze commissie. Bij aanvang van deze commissie is juist dudielijk gezegd dat de EU alleen nog de onderwerpen oppakt die de lidstaten echt willen en zijn ook een hoop eerdere initiatieven geannuleerd. Het is niet voor niets dat EP leden klagen over te weinig werk.

Overigens is dit ook een tip voor een volgend kabinet, doe eens meer vraag gestuurd ipv je ambtenaren allerlei dingen te laten verzinnen.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Henk Donkers op 16 september 2016 09:30. Of misschien is Europa inmiddels wel zo verdeeld dat er geen helder toekomstverhaal kan worden gemaakt uit al die verschillende invalshoeken. Dat zou echt erg zijn.-Of het erg zou zijn/is, Het ligt er maar aan vanuit welke hoek je de zaken bekijkt. Ik denk dat voorgaande reactie van state of the onion hout snijdt. Overigens indien de Nederlandse bijdragen aan het project EU niet zo hoog waren dan had onze regering onze gemeenten hiertoe in staat kunnen stellen; wat m.i. logischer is. Nu is er sprake van rondpompen van ons belastinggeld waarvan slechts een deel de bestemming bereikt.