Advertentie
digitaal / Nieuws

Elektronisch stemmen kost minimaal kwart miljard

Om elektronisch stemmen bij verkiezingen mogelijk te maken is een investering van zeker tussen de 260 en 365 miljoen euro nodig. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven.

26 augustus 2017

Om elektronisch stemmen bij verkiezingen mogelijk te maken is een investering van zeker tussen de 260 en 365 miljoen euro nodig. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven.

Aanbesteding
Hierbij gaat het alleen nog maar om investeringskosten voor de leverancier. Bovenop komen voor de overheid nog een reeks kosten voor onder meer de aanbesteding, de begeleiding en aansturing van de ontwikkeling van de apparaten en de opbouw van deskundigheid, aldus de bewindsman. De kosten voor alleen onderhoud en ondersteuning per verkiezing kunnen al tot circa 2 miljoen euro oplopen.

Nieuw model

Dit blijkt uit onderzoek van de commissie Elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal (commissie-Van Beek). In 2014 schatte de commissie de investeringskosten nog tussen de 150 en 250 miljoen euro.

De gemeenten voelen trouwens niets voor elektronisch stemmen. Zij pleiten voor een nieuw model (papieren) stembiljet dat elektronisch kan worden geteld. Ook de Kiesraad adviseerde dat na de laatste verkiezingen van 15 maart.

Te groot

Het huidige stembiljet is te groot. Stembussen zitten dan snel vol en een groot stembiljet is lastig voor de kiezer. Bij de verkiezingen van maart stonden 28 partijen op het stembiljet. Een nieuw kabinet moet uiteindelijk een besluit nemen. (ANP)

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Waarom DigiD niet gebruiken? Stemmen vanaf je thuisadres. Geen gedonder met mooi weer of regen. Snel en eenvoudig. Met weer een compromis dat altijd leidt tot verdenkingen, schiet je niets op en het blijft aanrommelen.
Gerard
En inkopen bij Estland ?
Bertus / Observant
Oh gelukkig weer een commissie! Dat wordt dus € 550 miljoen eenmalig en €10 miljoen structureel.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Kleine vraag maar weer eens: waarom wordt over deze punaise nou weer zo uitgebreid gepoetst? Dit onderwerp is nuttiger dan de aankoop van een vliegtuig, een raket of 13 dronken droooooons.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De regering jubelt constant over Europa. In heel Europa stemmen ze elektronisch maar hier zou het niet kunnen. Wat een onzin.
European Multilateral Law Service Group / Woordvoerder
Reeds in 2006 toonden een hackersgroep aan dat de stemcomputer te manipuleren was vanwege het feit dat een stemcomputer elektromagnetische straling afgaf. Daardoor was op afstand af te lezen op wie een kiezer had gestemd. Het stemgeheim was daardoor niet meer heilig en veilig want het kon worden aangetast. Vervolgens besloot de Nederlandse regering de stemcomputers af te schaffen en wordt er tot op heden weer met het rode potlood gestemd. En wat te denken van de uitrol van umts en de daarbij behorende umts-antennemasten waardoor in elke huiskamer en kantoor bereik is waardoor het toetsenbord van elke huis-en/of kantoorcomputer is gehuld in een wolk van elektromagnetische straling afkomstig van de dichts bijstaande umts-antennemast. Naast mogelijke gezondheidsrisico’s (zie bijv. www.stopumts.nl) valt niet uit te sluiten dat elke toetsaanslag en klik op de muis is te volgen op afstand.

En niet te vergeten de actualiteit van het digitale geld (bitcoin) en de daarmee gepaard gaande technieken van de crypto currencies die op korte termijn een rol gaat spelen in het financiële verkeer van de gevestigde partijen zoals overheden, banken, notaris-en accountantskantoren met de burgers en clientèle. Het digitaliseren is tegen zijn eigen grenzen aangelopen. Dat leerde ook de Amerikaanse verkiezingen. Alleen de Russen de schuld te geven is te gemakkelijk. Vaak komt ook het hacken en lekken van binnenuit.



Zeer recent werden een aantal socialmedia-accounts van Tweede-Kamerleden gehackt. Tweede Kamerleden zijn ook medewetgever. De meeste rechters en advocaten hebben geen atuele kennis van software en randware. De 'sleutel"van de ICT-achterdeur wordt beheerd door anderen.

Bezinnen en mogelijk terugschakelen behoort per direct door alle politieke partijen op hun agenda en die van de Tweede Kamer te worden gezet. Laat het niet op een historische vergissing aankomen !



Zie ook: http://emls.webnode.nl/news/digitale-gaten-kaas- …





Hoekstra / Ambtenaar
@Broudcaster: er wordt helemaal niet overal in Europa digitaal gestemd; in tegendeel.



Stemmen is het fundament van onze democratie; verkiezingen winnen of verliezen is een nauwelijk te onderschatten politieke gebeurtenis. Luchtig doen over hoe je 'eerlijke' verkiezingen organiseert is misplaatst (gewoon Digid gebruiken is bijvoorbeeld zo eentje, gebruiken waarvoor en hoe precies). Wie wil weten tot wat voor toestanden het kan lijden als een verkiezinguitslag wordt betwist vanwege telfouten, falende stemmachines e.d. moet eens teruglezen wat er in Florida is gebeurd bij de presidentsverkiezingen tussen Gore en Bush jr. Bij analoog stemmen zijn er al 100 manieren om de uitslag te beinvloeden (registratie van kiezers, grenzen van kiesdistricten, toelating van kandidaten etc etc) en het is niet de bedoeling dat door digitaal te gaan stemmen daar nog 100 bij komen.
Daan
Hoe staat het eigenlijk met de Fyra?
B. Janssen / Ambtenaar
Hoe vaak moet Plasterk nog bewijzen dat hij ongeschikt is als minister. Deze man heeft geen mening, draait om de hete brij heen en raakt voortdurend in paniek. Met een nieuw kabinet op komst kunnen we afscheid nemen van deze minister. We mogen hopen dat er deze keer iemand komt met enig politiek lef en gezond verstand en niet in achterhaalde complot-theoriën geloofd. Verkiezingen kunnen simpeler en beter, maar als we weer met stem-machines gaan werken kunnen we net zo goed de typemachinens weer verplicht gaan invoeren en het rode potlood netjes bewaren.
Jan
Stemmen met het rode potlood leidt al tot zoveel fouten dat stemmen via een stemcomputer sowieso juistere resultaten oplevert. En als je dan werkt met geijkte stemmachines en met computers de niet op internet zijn aangesloten maar op een centrale computer, kan van hacken geen sprake zijn. Velen zoeken problemen die er niet zijn of staan niet open voor oplossingen die er wèl zijn.
Hoekstra / Ambtenaar
Het is maar goed dat het station 'Blind Vertrouwen in alles wat op een Computer' lijkt gepasseerd is door een aantal ambtenaren en deskundigen. Het ronduit naieve geluid van de Jannen en de B. Janssen is zorgwekkend. Stemmen is wat anders dan een pizza bestellen via Thuisbezorgd.nl en dus moet er wel worden nagedacht over alle mogelijk complotten en hackmogelijkheden. Het analoog stemmen is zeker niet foutloos maar naar mijn stellige overtuiging wel de beste. En dat blijkt ook wel: in Nederland heeft een partij die de verkiezingen verloren heeft nog nooit de uitslag van de verkiezingen aangevochten. Er zijn twee problemen (die samenhangen): de grote stembiljetten en en tellen dat daardoor lastiger is geworden. Die grote stembiljetten kan ook simpeler worden opgelost en het tellen: dat is zoals zo vaak gewoon een kwestie van geld want menskracht. Digitaal stemmen is vragen om moeilijkheden want geen enkel computersysteem is waterdicht te krijgen.
Jan
@De Vries. dus digitaal belastingaangifte doen via DigD is ook onbetrouwbaar? Kom eindelijk eens aan in de 21e eeuw.
Hoekstra / Ambtenaar
@Jan...ik vraag me af wie in de 21e moet aankomen. De grenzeloos naïeve vergelijking tussen stemmen en aangifte doen is een teken van vroeg 20e eeuws vertrouwen in 'de computer'. Waarom zou ik 4x aangifte willen doen? Maar 4x stemmen is andere koek. Digid bij stemmen? Sinds wanneer wordt bij een Digid de leeftijd waterdicht gecontroleerd (stemmen mag pas bij 18) of wordt nagegaan of het stemrecht niet is ontnomen. Sinds wanneer is de nationaliteit aan een digid gekoppeld? Kortom: gemakzuchtige veronderstellingen waardoor menig IT project mislukt of 10x duurder wordt dan eerst gedacht.
Jan
@De Vries. Dat grenzeloos wantrouwen in de vooruitgang benauwt mij dan weer. Gebruik van DigiD gecombineerd met een unieke code die je per post krijgt toegezonden, maakt gebruik van DigiD bij stemmen heel goed mogelijk.
doeterniettoe / -
@Jan: dat is dan jammer voor u. Er kleven zeer grote bezwaren aan digitaal stemmen die op in ieder geval korte termijn niet zijn weg te nemen (experts vragen zich af of die überhaupt weg te nemen zijn).

Dat sommigen te lui zijn om zich in te spannen voor democratie mag voor de rest van de bevolking geen nadeel zijn.
Jan
@doeternietoe. Allemaal napraterij van mensen die van alles in hun hoofd halen maar niet in moderne oplossingen willen denken. Bij op papier stemmen wordt pas gerotzooid. ik heb het zelf meegemaakt als stembureaulid. De oplossing die ik noemde is waterdicht. Wat dan nog overblijft is het gezochte argument dat mensen zich thuis laten beïnvloeden bij hun stemgedrag. Nou, als je daar gevoelig voor bent, gebeurt dat ook in het stemhokje.
Martin
Met thuis stemmen met DigiD kun je nooit het stemgeheim garanderen. Iemand kan je dwingen een bepaalde stem uit te brengen, of je kunt stemmen ronselen. Beiden ondermijnen het principe dat eenieder vrij kan stemmen op wie hij/zij wil. Daarom is elke vorm van thuis stemmen sowieso ongeschikt.
Advertentie