Advertentie
digitaal / Nieuws

Elektronisch stemmen in 2017 weer een optie

Het kabinet staat welwillend tegenover de terugkeer van het elektronisch stemmen. Vanaf de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 wil het daarmee weer experimenteren.

24 maart 2014

Het kabinet staat welwillend tegenover de terugkeer van het elektronisch stemmen. Vanaf de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 wil het daarmee weer gaan experimenteren.

Nieuwe aanpak
Dat betekent niet dat de oude stemcomputers weer terugkeren. Uitgangspunt wordt het papieren proces, waarbij de keuze van de kiezer op een stembiljet wordt geprint, dat vervolgens gewoon in een stembus gedeponeerd wordt. Een dergelijke aanpak werd geadviseerd door de commissie Van Beek die in december 2013 het onderzoek 'Elke stem telt' over elektronisch stemmen presenteerde.

Papier blijft leidend
In het nieuwe systeem krijgen kiezers op een scherm alle opties te zien, met partijlogo's of mogelijk zelfs met foto's van de kandidaten. De kiezer bepaalt dan z'n keuze en die wordt vervolgens door de stemprinter afgedrukt op een stembiljet. Dat gaat net als nu in de stembus en de biljetten worden na het sluiten van de stembussen elektronisch geteld, met scanapparatuur.

Test in 2017
De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt, komt er een Europese aanbesteding en gaat Plasterk met de gemeenten onderhandelen over de verdeling van de kosten. Na een experiment bij de Kamerverkiezingen in 2017 komt er een evaluatie. De eenmalige invoering van het systeem zal naar schatting 200 miljoen euro kosten, daarna kost de uitvoering rond de 10 miljoen per verkiezing. De kosten stijgen daarmee ten opzichte van de huidige praktijk, verwacht minister Plasterk.

Geen internet
Waar hij niets in ziet is stemmen via internet voor mensen in het buitenland. Het moet wel makkelijker worden om in het buitenland te stemmen, maar de internetroute is riskant en duur en leidt misschien niet eens tot een hogere opkomst. Het kabinet wil wel energie steken in het afschaffen van de registratieplicht die nu geldt voor elke verkiezing waaraan de kiezers in het buitenland kunnen deelnemen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johannes / ambtenaar
De kosten stijgen ten opzichte van de de huidige praktijk, onzin.Wat denk je van al die mensen die extra moeten worden ingezet om bv te tellen. Een beetje systeem verdiend zich zo terug. Europese aanbesteding waarom, er zijn in Nederland genoeg bedrijven die dit kunnen. Kan wel een beetje minder Europa.
Gerrit / Ambtenaar
Het moet toch niet gekker worden.

Digitaal je keus maken en een papieren stembiljet in een bus gooien.

Wie bedenkt dit? Wel eens van een lean proces gehoord?

En hoeveel miljoen gaat dit halfbakken proces kosten?
A van Poppel / Ì-adviseur
Waarom niet gewoon stemmen met je Digid?
Pieter van der Hoog / Teamleider Informatisering
De kosten stijgen niet qua personeelsinzet. Gedurende de dag moet gewoon het stembureau bezet zijn en die mensen tellen 's avonds. Daar komen bij ons dan nog 2 tellers extra bij. Ik kan me dan zelfs voorstellen dat die niet meer nodig zijn. Het stapelen en invoeren van bijv. A4-tjes is een simpele taak, minder werk dan het uitvouwen en sorteren en handmatig tellen van de grote lappen papier van nu. Wat ik wel graag wil weten is hoe de nieuwe stemcomputers worden ingericht en vooral worden beschermd tegen het uitlezen van de electromagnetische velden op afstand en het voorkomen van knoeien met/manupuleren van de software, de issues waar de vorige stemcomputers op strandden.
Kees / BABS
200 miljoen uitgeven en vervolgens 10 miljoen per verkiezing in de wetenschap dat de kosten stijgen tov huidige praktijk. Geen seconde over na denken. Niet doen! Bovendien Heeft de overheid bewezen niet om te kunnen gaan met Europees aanbesteden. Een tweede reden om het niet te doen.
Advertentie