of 63998 LinkedIn

Eindhoven op zoek naar data-dj’s

Eindhovense welzijnsorganisatie Lumens zoekt ‘data-dj’s’, om de leefbaarheid in Eindhovense buurten te verbeteren. Het gaat om mensen die datastromen combineren om zo te komen tot nieuwe informatie. Dat stelt Nancy van Loon van Lumens tegenover het Eindhovens Dagblad.

Eindhovense welzijnsorganisatie Lumens zoekt ‘data-dj’s’, om de leefbaarheid in Eindhovense buurten te verbeteren. Het gaat om mensen die datastromen combineren om zo te komen tot nieuwe informatie. Dat vertelt Nancy van Loon van Lumens aan het Eindhovens Dagblad.

Problemen voortijdig signaleren

Bij de Eindhovense jeugdwerkorganisatie Dynamo Jeugdwerk worden al een tijdje dj-lessen gegeven. In  samenwerking met een medewerker van de gemeente ontstond bij Van Loon naar aanleiding daarvan het idee om ook met een ‘data-dj’ aan de slag te gaan. Een data-dj moet iemand zijn die met data problemen in de wijk voortijdig kan signaleren en om kan zetten in ‘een positieve flow’, zo legt Van Loon uit.


Gedrag in de straat zichtbaar maken
Op veel thema’s in de wijk is maar weinig grip, vertelt Van Loon. ‘Een data-dj kan met de verzamelde data tijdens bijvoorbeeld een buurtvergadering het gedrag van de straat zichtbaar en voelbaar maken. Als experiment willen we testen of een data-dj mensen enthousiast kan maken om in de wijk in actie te komen, zodat de participatiesamenleving beter vorm krijgt.’ Om te bepalen hoe de functie van de ‘data-dj’ er precies uit moet komen te zien, moet er eerst iemand voor de functie gevonden worden. ‘Wij hebben nog niet bepaald hoe dat precies moet. We willen dit samen met creatieve, nieuwsgierige deelnemers ontwikkelen.’ Van Loon ziet kansen voor uiteenlopende leeftijden.

 

Eerdere projecten
Het is niet de eerste keer dat Lumens met dataprojecten sociale problemen wil aanpakken. In mei ging de organisatie van start met een project om sociale uitsluiting van jongeren te voorkomen. Door databestanden slim te gebruiken kreeg Lumens de jongeren die risico lopen eerder op het netvlies waardoor er eerder hulp geboden kon worden.  Alle betrokken partners delen hun relevante databestanden over jongeren, waarbij privacy gegarandeerd blijft. Vervolgens wordt er met de jongeren aan oplossingen gewerkt om uitsluiting te voorkomen. Ook worden de jongeren wegwijs gemaakt in het regionaal beschikbare aanbod van hulpverlening.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M op
U beweert in uw artikel dat de privacy gegarandeerd blijft.
Uit recente berichtgeving in verband met onder meer de AVG blijkt echter dat databestanden (waaronder social-media) niet zomaar gecombineerd, gekoppeld of gedeeld mogen worden. Ik heb derhalve bedenkingen bij uw bewering.