Advertentie
digitaal / Nieuws

'Eigen Verklaring Rijbewijs onnodig bij gemeente'

Gemeenten handelen jaarlijks 600.000 aanvragen af voor een Eigen Verklaring Rijbewijs. Dat zijn 600.000 onnodige klantcontacten, vindt adviesbureau Telengy.

20 juni 2012

Gemeenten handelen jaarlijks 600.000 aanvragen af voor een Eigen Verklaring Rijbewijs, concludeert Telengy uit onderzoek. Dat zijn 600.000 onnodige klantcontacten, vindt het adviesbureau.

Erfenis
Een Eigen Verklaring Rijbewijs is verplicht voor de eerste aanvraag van een rijbewijs en in sommige gevallen voor de verlenging ervan. Het formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid dient doorgaans bij de gemeente gekocht te worden (kosten tussen de 22 en 34 euro). Dat is een erfenis van de tijd dat ook nog een uittreksel uit het GBA nodig was voor de aanvraag van het rijbewijs, maar dat laatste hoeft al enige tijd niet meer.

Onnodig
In 2011 heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen bijna 600.000 Eigen Verklaringen in behandeling genomen - dat zijn dus bijna 600.000 onnodige klantcontacten zonder meerwaarde voor gemeenten en burgers, aldus onderzoeker Peter ter Telgte van Telengy. "Vroeger was het logisch dat het bij de gemeente lag, maar nu niet meer." De 153 gemeenten die deelnamen aan zijn onderzoek, hebben in 2011 samen 91.620 Eigen Verklaringen afgegeven.

Online
Ter Telgte denkt dat het CBR het voortouw moet nemen om een in de geest van de e-overheid ontwikkeld alternatief te bieden, al lijkt die organisatie geen haast te willen maken. Als het CBR bijvoorbeeld een digitaal formulier met DigiD-inlog mogelijk zou maken, waarbij een arts eventueel via DigiD Machtigen een gezondheidsverklaring kan toevoegen, is een gang naar gemeentekantoor en brievenbus niet meer nodig. Het CBR kan daar ook zijn voordeel mee doen. "Via een soort MijnCBR-omgeving hebbe ze dan ook meteen een digitaal dossier van de rijbewijseigenaar." De kans op fouten wordt daarmee volgens hem ook minder.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom ten Hoedt
En dat in een tijd dat (bijna) alle Nederlandse gemeenten druk in de weer zijn om een Klant Contact Centrum (KCC) op te tuigen. Kosten nog moeite worden bespaard. Toch zie je alleen maar taken wegvloeien bij de gemeenten. Voorbeelden: uittreksel GBA, eigen verklaring CBR, digitale burgerlijke stand aangiften. Is het nog wel zinnig om te investeren in een KCC?
Flip Zolderman
En nu maar hopen dat er uit dit onderzoek ook de onontkoombare conclusies worden getrokken. Ik ben bang dat men zijn eigen winkeltje nog lang zal willen blijven bewaken...
Niek / jurist
We moeten snel terug naar het vertrouwen in de mensheid. Waarom heb je in godsnaam een rijbewijs nodig voor het besturen van allerlei voertuigen? Ik weet bijna zeker dat 80% van de mensen die langs de weg zitten, zakken als ze morgen opnieuw zouden moeten afrijden. En dan het gedoe met het vergunning- en betaald parkeren. Ook daar gaat driekwart regelmatig in de fout. Het kan gewoon anders, je hebt pas een probleem als je op de weg fouten maakt en dit door de toezichthouders wordt gesignaleerd. En dan moet er een puntensysteem ingevoerd worden waardoor je het langzaam maar zeker uit je hoofd laat om in de fout te gaan. Bovendien zullen de verzekeraars ook steeds vaker de bestuurders er op wijzend dat zij zwaar onverantwoord hebben gehandeld (onder invloed rijden, twee keer zo hard rijden als toegestaan, capriolen uithalen enzovoorts) niet verzekerd zijn. Kortom, minder overheid, meer zelfverantwoording, meer privaatrechtelijke correcties.
j.zuid / niet werkend
Ik ben bijna 70 en kreeg van het CBR een bericht voor

verlenging.

1:eigenverklaring € 24,00

2:dokter € 35,00 - € 50,00

Dan medische keuring met flesje urine meenemen

Gemeentehuis formulier kopen.

Als je 70 jaar wordt denken sommige jongeren want die zijn de baas dat je gammel en afgetakeld bent,nu dat is bij niet het geval.

Ik vind deze gang van zaken zoals de kosten en de rompslomp zeer beledigend ,want ik nog zeer vitaal dank zij veel sporten,niet roken,drinken,geen drugs/medicijnen matig eten.

geen uitspattingen,enz...

En dit allemaal voor een rijbewijs,dat ik misschien

sporadische zal gebruiken,dit is alleen voor alle zekerheid.
Robert / productmanager
Geen eigen "MijnCBR-omgeving" verzinnen maar het landelijke mijnoverheid.nl portaal gebruiken.
Kitty
Laat ze dan gelijk de rijbewijzen geldig maken tot 65 jaar! Elke 10 jaar verlegen is ook niet meer van deze tijd. Een aantekening op je ID pas zou voldoende moeten zijn.

Mijn zoon heeft zijn ogen laten laseren. Hij moet dus elke tien jaar die verklaring kopen. Weg ermee!
Advertentie