of 59274 LinkedIn

Eeuwenoud grensconflict gemeenten speelt weer op

De aanleg van glasvezelkabels heeft een eeuwenoud conflict tussen Rhenen en Veenendaal nieuw leven ingeblazen. Zo’n 75 op Veenendaal georiënteerde huishoudens kregen, in tegenstelling tot hun buren, geen glasvezel omdat Rhenen er niet aan meedeed. Zij moeten daarnaast voor veel gemeentezaken naar Rhenen.

De aanleg van glasvezelkabels heeft een eeuwenoud conflict tussen Rhenen en Veenendaal nieuw leven ingeblazen. Zo’n 75 op Veenendaal georiënteerde huishoudens kregen, in tegenstelling tot hun buren, geen glasvezel omdat Rhenen er niet aan meedeed. Zij moeten daarnaast voor veel gemeentezaken naar Rhenen. 

Grens loopt door huizen heen

Rhenen wil volgens RTV Utrecht graag meewerken aan de grenscorrectie met Veenendaal, toch kwamen de gemeenten er een aantal jaren geleden niet uit. Een klein deel van de ‘Veenendaalse’ wijk Petenbos valt nu onder verantwoordelijkheid van gemeente Rhenen. De grens loopt soms dwars door huizen heen. Sommige Veenendalers moeten daardoor voor paspoorten en vergunningen naar Rhenen, terwijl ze zich Veenendaler voelen en noemen. De Veenendaalse krant schrijft dat de beide gemeenten enkele jaren geleden bewust de zaak hebben laten rusten, nadat er over een grenscorrectie geen overeenstemming kwam tussen de gemeenteraden. Nu er een nieuwe burgemeester is voor Rhenen zou de zaak weer opnieuw kunnen worden opgepakt.

‘Situatie te gek voor woorden’
Wethouder Van den Berg van Rhenen zegt dat er al tweehonderd jaar problemen spelen rondom de grens tussen de twee gemeenten. GroenLinks Veenendaal is volgens RTV Utrecht en de Veenendaalse krant ontevreden over de situatie en vindt dat het Rhenense gebied in Veenendaal ‘geannexeerd’ moet worden. De situatie is volgens de partij ‘te gek voor woorden’. ‘Begin dit jaar stuurde het Rhenens gemeentebestuur de bewoners van deze straten een enquête om hen te vragen wat zij vinden van het parkeren in het centrum van Rhenen. Terwijl deze bewoners voor al hun dagelijkse activiteiten zijn aangewezen op Veenendaal.’

Zaak laten rusten

Burgemeester Kolff van Veenendaal laat weten dat er drie jaar geleden overleg is geweest met de toenmalige burgemeester van Rhenen. ‘De raad van Rhenen had een plan aangenomen voor een grenscorrectie, maar dit zou tot nieuwe problemen leiden omdat het wederom een 'gekartelde grens' zou opleveren.’ Ook een andere grenscorrectie wilde Rhenen volgens Kolff niet. ‘De toenmalige burgemeester van Rhenen en ik hebben toen besloten de zaak voorlopig te laten rusten.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
En dan zal de gemeentegrens wat gekarteld worden. So what? Het gaat toch om de belangen van de betrokken burgers? Gewoon de nieuwe gemeentegrens trekken om de percelen waar nu de grens dwars doorheen loopt. En daarbij als principe hanteren: daar waar het grootste deel van het perceel (dus inclusief tuin) in de ene gemeente valt, gaat ook de rest van dat perceel heen. Hoe moeilijk kan het zijn?
Door Opmerker op
Als het artikel de zaken juist weer geeft, kunnen bij mij actiegevoelens naar boven komen. Vliegende vaandels, roerende trommen, boeren, burgers en buitenlui gewapend met pieken en hooivorken, zeisen en geslepen schoppen aan de echte en vermeende grenzen.
Ach, het is een raar ambtelijk zooitje, en "belangrijke" mensen die zaken maar voorlopig laten rusten......Tsja, van laten rusten krijgt men dus rare gevoelens.....