of 59345 LinkedIn

Eerste Kamer wil geen hergebruik LSP

De infrastructuur die is opgezet voor het gestaakte landelijke EPD (het LSP) mag niet zomaar worden ingezet voor regionale digitale gegevensuitwisseling in de zorg.
Reageer

De infrastructuur die is opgezet voor het gestaakte landelijke EPD (het LSP) mag niet zomaar worden ingezet voor regionale digitale gegevensuitwisseling in de zorg, vindt de Eerste Kamer.

Motie

De vaste commissie voor VWS in de Eerste Kamer stelt dat in reactie op de motie van een aantal Tweede Kamerleden om alsnog een manier te vinden voor de inzet van het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor de digitale gegevensuitwisseling over patiënten. Er is tenslotte al 300 miljoen euro in die voorziening gestoken en die investering dreigt binnenkort vrijwel volledig verloren te gaan.

 

Anticiperen

De senatoren anticiperen in hun brief aan minister Schippers op de mogelijke actie die zij onderneemt om alsnog "een voorziening te creëren die voorziet in die behoefte en die bovendien de reeds bestaande regionale initiatieven naar een hoger plan tilt". Maar de bedenkingen die leidden tot het stoppen van het landelijk EPD-project door de Eerste Kamer blijven onverkort van kracht, stellen zij.

 

Risico's

Naast de beperking dat uitwisseling alleen op regionaal niveau moet plaatsvinden, dringen ze aan op "een wijze van gegevensuitwisseling die niet zondermeer uit gaat van de systematiek van het LSP. De commissie handhaaft haar bezwaar tegen het LSP, zoals opgenomen in het EPD-voorstel, vanwege de risico's verbonden aan de organisatorische opzet daarvan." Ook de veiligheid en de rechten en plichten van patiënt en zorgaanbieder dienen goed geregeld te zijn.

 

Reactie

De kamercommisie hoopt op een reactie van Schippers in combinatie met haar binnenkort verwachte brief over ICT en E-Health, waarin zij naar verwachting ook zal reageren op het rapport 'Staat van de Gezondheidszorg 2011' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ pleit juist voor een snelle invoering van een landelijk systeem.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.