Advertentie
digitaal / Nieuws

Eerste Friese domeinnaam online

De allereerste website met de extensie .frl is dinsdag online gegaan. Friese bedrijven en instellingen kunnen op deze site nu een domeinnaam met de 'Friese' extensie aanvragen.

03 september 2014

De allereerste website met de extensie .frl is dinsdag online gegaan. Friese bedrijven en instellingen kunnen op deze site nu een domeinnaam met de 'Friese' extensie aanvragen.

Tweede in Nederland
De Friese extensie is nu na .nl de tweede in Nederland. De noordelijke provincie voegt zich hiermee 'in een rij van wereldsteden en regio's met een eigen extensie', zegt de aanvrager van .frl. Het achtervoegsel werd al in maart goedgekeurd door ICANN, de instantie die landencodes en andere extensies uitgeeft.

Samenwerking
De provincie Friesland serveerde aanvankelijk het idee van een eigen extensie af, omdat zij het financiële risico niet wilde dragen. Er was sprake van twee miljoen aan kosten. Daarna nam een bedrijf het initiatief om als ´tussenstation´ de registratie op zich te nemen. FRLregistry neemt vanaf 1 januari via www.nic.frl verzoeken van Friese bedrijven en burgers om een eigen domein op .frl in ontvangst. Vanaf 1 april 2015 komt de extensie vervolgens wereldwijd beschikbaar.

Ook Amsterdam
De enige andere overheid in Nederland die een eigen domein aan het regelen is, is Amsterdam, waar voor een soortgelijke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is gekozen. De jaren durende en niet goedkope ICANN-procedure heeft daar echter nog niet tot een eerste .amsterdam-domein geleid.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard / Gemeente Zwolle
Haha, dit maakt me aan het lachen.. Friesland denkt echt dat ze een land zijn..
Erik Legrant
Een .frl is helemaal geen Friese extensie, doch slechts 3 letters die daarmee geassocieerd worden.

http://www.atworx.nl/domeinnamen/frl-is-geen-fri …
Advertentie