Advertentie
digitaal / Nieuws

Eersel realiseert breedband in buitengebieden

Hoe doorbreek je de impasse rond de aanleg van glasvezel in de buitengebieden? De gemeente Eersel denkt de juiste manier gevonden te hebben.

16 januari 2015

Hoe doorbreek je de impasse rond de aanleg van glasvezel in de buitengebieden? De gemeente Eersel denkt de juiste manier gevonden te hebben: een indeling in categorieën, een lening aan betrokkenen en heel veel praten. 


Digitale tweedeling
De gemeente Eersel (NB) wil al jaren glasvezel, maar dan graag ook in de buitengebieden. Kabelleggers als Reggefiber (KPN) vinden dat veelal te duur en willen zich beperken tot de dichtbebouwde kom. 'Maar we hebben zes kernen en we willen voorkomen dat er een soort digitale tweedeling ontstaat', zegt gemeentesecretaris Harrie Timmermans. Zeven jaar is er gepraat, maar inmiddels is de schop de grond in gegaan. Half december ging de raad akkoord met het voorstel ook in de wat afgelegener gebieden glasvezel aan te leggen. 'In december was het sluitstuk, maar daar ging een traject van een jaar of zeven aan vooraf.  We hebben tegen de providers gezegd: jullie zijn van harte welkom, maar dan moet er wel een totaaloplossing komen voor onze hele gemeente. Dat vergt heel veel lobbyen, praten en nadenken.'

In categorieën
De oplossing waar Eersel uiteindelijk mee kwam behelst een indeling in categorieën. In de categorie 1 wilde Reggefiber sowieso glasvezel aanleggen. Categorie 2 is het buitengebied dat nog relatief dicht bij die bebouwde kom ligt, ongeveer 1000 woningen. In categorie 3 zitten de resterende 395 woningen die verder weg liggen. Besloten is aanleg in categorie 2 nu te beginnen, waarbij met Reggefiber een bedrag van 2500 per woning eigen bijdrage per woning is afgesproken. De gemeente schiet dat desnoods voor met een lening die in 15 jaar kan worden afbetaald, met een maandbedrag van 23,40 euro. De eis dat 50 procent mee moest doen om dat rendabel te maken, bleek in december nog niet haalbaar - het werd ongeveer 40 procent - 'maar wij hebben er zoveel vertrouwen in dat er de komende vijf jaar alsnog veel mensen bijkomen, dat we het niet wilden laten lopen.' Dat risico is afgedekt met een lening van de gemeente voor die vijf jaar aan Reggefiber. Overigens kiezen verreweg de meeste deelnemers voor het in één keer betalen van die 2500 euro.

Business case
De aanleg van kabels in categorie 2 moet de weg effenen voor die in categorie 3. 'We gaan voor die resterende 395 een business case maken, om eventueel samen met het breedbandfonds van de provincie te kijken of het bereikbaar wordt. We gaan stap voor stap het buitengebied in en kijken wat er mogelijk is.' En ja, dat zal een stuk duurder worden dan 2500 euro voor die bewoners. 'Je komt tegen de pijngrens van wat burgers nog bereid zijn te betalen voor een glasvezelaansluiting. Maar in het buitengebied heeft het ook meer impact en het heeft uiteindelijk ook te maken met de waarde van je huis. Een woning zonder de mogelijkheid voor snel internet zal op termijn minder waard worden.' 

Niet solistisch
Of de gemeente met de leningen en de garantie aan Reggefiber op het randje van het toelaatbare zit, weet Timmermans niet. 'Dat weet je pas op het moment dat het getoetst wordt. Wij hebben geoordeeld dat we hier een aanvaardbaar risico lopen.'  Timmermans benadrukt ook dat Eersel niet solistisch is opgetreden. 'We zijn niet als losse gemeente aan het werk, want we hebben bij de provincie Noord-Brabant al aangegeven dat die het zou moeten agenderen. De burgemeester is ook voorzitter geworden van het Breedbandmanifest Brabant. Dat heeft ertoe geleid dat het binnen de provincie op de agenda is komen te staan. Er is ook een breedbandfonds gekomen, maar wij hebben als gemeente besloten niet af te wachten wat de provincie doet, maar rechtstreeks met Reggefiber een deal te sluiten. En Reggefiber is ook wel een beetje omgegaan; zij merken ook dat er heel veel vergelijkbare gemeenten zijn waar een oplossing voor moet komen. Als gemeente zul je er actief over moeten nadenken samen met de marktpartijen.' Timmermans denkt dat de Eerselse aanpak bij andere gemeenten navolging zou kunnen krijgen. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nick
Belachelijk.

Gaan ze in het buitengebied nu ook zelf voor de weg betalen die naar de centra leiden?

Eersel (en alle andere gemeenten) hadden moeten kijken wat de totale kosten voor aansluiten van alle panden in de gemeente zijn. Deze kosten hoor je dan te delen door het aantal panden/aansluitingen.
Bert
@Nick: Ik weet niet of het belachelijk is. In buitengebieden worden ook geen snelwegen aangelegd. Sterker, ik ken een situatie waarbij de gemeente zelfs geen geasfalteerde weg aangelegd heeft en de bewoners het met een zandpad moeten doen.
Wilbert van de Kolk / Telecom specialist
Het is maar zeer de vraag of de gemeente Eersel hier de beste oplossing kiest. LTE, in de volksmond 4G, is voor buitengebieden een oplossing die veel goedkoper is te realiseren en bijna gelijkwaardige functionaliteit biedt als glas.

Daarvoor zullen er wel afspraken met operators van mobiele netwerken gemaakt moeten worden. Met een speciaal abonnement (lees: onbeperkt gebruik op één locatie), kan je bewoners van buitengebieden tegen een fractie van de kosten (bijna) dezelfde functionaliteit bieden. Het is maar zeer de vraag of de kleine meerwaarde die glas ten opzichte van LTE/4G biedt die EUR 2.500,- waard is.
Advertentie