Advertentie
digitaal / Nieuws

Eén vergunningensysteem voor RWS en waterschappen

Rijkswaterstaat en in eerste instantie een zestal waterschappen gaan samen een 'ICT-voorziening' neerzetten voor vergunningverlening en handhaving.

21 maart 2013

Rijkswaterstaat en in eerste instantie een zestal waterschappen gaan samen een 'ICT-voorziening' neerzetten voor vergunningverlening en handhaving.

Integraal systeem
Het Waterschapshuis (de gezamenlijke ICT-afdeling van de waterschappen) en RWS hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Door dezelfde gegevens te gebruiken en deze makkelijker uitwisselbaar te maken binnen één integraal systeem voor zowel vergunningverlener als handhaver, willen Rijkswaterstaat (RWS) en de waterschappen de efficiency vergroten. De intentie daartoe was al vastgelegd in het Nationaal Bestuursakkoord Water.

Aan vervanging toe
Volgens beide partijen zal het door centralisatie van gegevens en uniformering van werkprocessen makkelijker worden informatie uit te wisselen tussen alle partijen. "Voor zowel Rijkswaterstaat als voor de waterschappen zijn de bestaande systemen aan vervanging toe", zegt Paul Bielen, senior-adviseur bij Rijkswaterstaat. Vergunningverlening en handhaving zijn qua werkzaamheden eigenlijk hetzelfde bij RWS en de waterschappen, dus ligt een gezamenlijk systeem voor de hand. Vergunningen rond de Waterwet zijn de belangrijkste verbindende factor tussen Rijkswaterstaat en waterschappen. Maar ook voor bijvoorbeeld de nautische wetgeving zal het gezamenlijke systeem worden ingezet.

Geen maatwerk
Als ICT-project wordt het strak aangestuurd, stelt Bielen. "Onze strategie is dat we een standaardpakket kiezen, dat bewezen goed draait bij een van de ketenpartners." Maatwerk om aan individuele eisen te voldoen is in principe niet aan de orde. "Er zal dus wel enige procesuniformering bij de deelnemers moeten plaatsvinden." Rijkswaterstaat doet in april de aanbesteding; de realisatie gebeurt vervolgens door beide partijen gezamenlijk. Bielen verwacht dat de eerste organisatie vanaf september 2014 kan aansluiten op een centraal gehuisvest systeem.

Uitbreiding mogelijk
Drie waterschappen - Hollandse Delta, Vallei en Veluwe en Peel en Maasvallei - nemen direct deel aan het project. Hollands Noorderkwartier, Noorderzijlvest en Rivierenland doen mee vanaf het moment dat het systeem operationeel is. Het Waterschapshuis verwacht dat op termijn meer waterschappen zullen aansluiten. Een systeem voor álle waterschappen is dus niet het vertrekpunt. Dat was wel het geval bij het gesneefde Tax-i-project voor belastingheffing.

Lessen geleerd

Woordvoerder Felix Tjebbes van het Watershapshuis stelt dat uit dat project nu wel lering wordt getrokken. "Vanuit de aanbevelingen van het Tax-i-evaluatierapport kiezen we voor een business case die per fase wordt geactiveerd." Zo zal er bijvoorbeeld per waterschap een ‘bindingsovereenkomst' worden opgesteld met waterdichte afspraken per aansluitproject. Bij de aanbesteding gaan RWS en Het Waterschapshuis uit van het opvragen van referentieprojecten. Volgens Tjebbes is er nu sprake van een 'stevige governance'.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Je mag aannemen dat het Waterschapshuis de Lessons Learned van het TAX-i project ter harte heeft genomen. Op zich is een dergelijke samenwerkingsovereenkomst een goed initiatief om te komen tot een gemeenschappelijke ict systeem met als doelen het verbeteren van de eenduidigheid en de efficiency. Of deze doelen ook inderdaad worden gehaald, hangt voor een belangrijk deel af van de waterschappen zelf. Regie en uitvoering kun je niet in één hand leggen: hiervoor verantwoordelijk, respectievelijk de waterschappen en het waterschapshuis. Ben benieuwd.

In dit kader wil ik graag even wijzen op het artikel van Wortmann & Kremer over IT Governance: http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …



Maar zie ook het artikel over het TAX- i van BB: https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/achter …
Norman Waalre
OPLOSSING VOOR ICT-DRAMA'S

ICT-projecten bij Nederlandse overheidsorganisaties zijn doorgaans een drama. Het is een aaneenschakeling van miljarden verspillende blunders.



Dat komt doordat er veel te weinig hoogopgeleide ICT-ers bij de overheid werken op alle niveaus. En de ingehuurde externe adviesbureaus op ICT-gebied zijn vaak niet betrouwbaar en adviseren vaak in het voordeel van bevriende ICT-bureaus. Dat leidt vaak tot corruptie en wanbeleid. Er is op dit gebied dringend een parlementaire enquête nodig in plaats van het lopende parlementair onderzoek.



Start ook een apart ministerie van ICT en Consumentenvoorlichting.



Geef gratis cursussen aan iedereen over ICT via internetfilmpjes en radio (middengolf). Geef ook gratis ICT-opleidingen via webvideo’s.



De recente kritiek van de Rekenkamer op het falende ICT-beleid bij de Nederlandse overheid vind ik behoorlijk eufemistisch:



www.rekenkamer.nl/dsresource%3Fobjectid%3D97666% … target="_blank">https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:VDoQm …
Norman Waalre
CORRECTIE

Dit is de goede weblink bij mijn eerdere reactie:



http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzoeksr …
Advertentie