Advertentie
digitaal / Nieuws

Eemnes start slim stroomnetwerk met blockchain

Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met behulp van een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen. De gemeente Eemnes krijgt door het project-naar eigen zeggen- 'het eerste slimme stroomnetwerk ter wereld dat echt werkt’.

02 januari 2018

Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met behulp van een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen. De gemeente Eemnes krijgt door het project-naar eigen zeggen- 'het eerste slimme stroomnetwerk ter wereld dat echt werkt’.

Onderling stroom verkopen 
In Eemnes zijn veel daken voorzien van zonnepanelen die stroom opslaan. Bedrijven in de gemeente gebruiken overdag veel energie, terwijl veel woningen overdag juist verlaten zijn en weinig verbruiken. De vraag naar energie en het aanbod ervan kan daardoor flink wisselen. De stroom die door zonnepanelen opgeslagen wordt kan verkocht worden aan partijen die op dat moment meer nodig hebben. Door 'micro energy trading' is dat binnenkort mogelijk in Eemnes. 


Blockchaintechnologie

Omdat de gemeente een ontheffing heeft gekregen van de elektriciteitsweg is het straks voor Eemnessers mogelijk om op basis van een onderlinge verrekening stroom te leveren aan andere gebruikers. Het project dat dit mogelijk maakt wordt uitgevoerd door energiecoöperatie Eemnes Energie en de Belgische startup Enervalis, die de software voor het project ontwikkelde. De stroomlevering gebeurt via slimme meters, die gekoppeld zijn aan een virtuele munt die werkt op basis van blockchaintechnologie.  


'Inwoners voordelig uit' 

Wethouder Niels Rood laat in een persbericht weten dat inwoners van Eemnes in 2018 stroom kunnen kopen en verkopen aan elkaar. ‘Hierdoor zijn zij voordelig uit zonder dat zij er omkijken naar hebben. Ik verwacht dat dit voorbeeld snel veel navolging krijgt.’ Eemnes heeft als doelstelling om een groot deel van het dorp in 2030 geen aardgas meer gebruikt. Ook wil Eemnes stroom in autobatterijen koppelen aan het nieuwe slimme netwerk. Enervalis en Eemnes Energie krijgen steun bij het project niet alleen steun van de gemeente, maar ook van provincie Utrecht, Rijksoverheid, De Europese Unie, woningcorporatie De Alliantie en de Chalmers Universiteit in Göteborg. Ook gemeente Amersfoort wil snel met micro energy trading aan de slag gaan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Technische verhaal, met mijn slimme meter heb ik ook nergens omkijken naar, alleen geen idee wie mijn teruggeleverde energie gebruikt. Voor welk probleem is deze ingewikkelde constructie nu de oplossing?? Waar zit nu de milieuwinst? (Overigens slaan zonnepanelen geen stroom op!)

bram
Goeie vraag #Hans. Ook interessant is de vraag: Wiens probleem lossen we er mee op?

Zonder "slimme" meter en zonder geldverslindende tussenpersonen krijg je van je eigen panelen wél de volle mep terug en wordt de stroom via het grote net direct weer geconsumeerd.

Daarbij: accus laden en ontladen geeft telkens forse conversie verliezen.

Kortom, de GROTE winnaars zijn de stroomproducenten en de overheid.
Nelleke Groen / jurist & ouder in de gemeente
Een van de grote winstpunten hier is het experiment zelf: door alternatieve manieren van energiedeling te gaan ontwikkelen en testen, en nieuwe verdeel- en verdienmodellen, kunnen we de ingewikkelde vragen van het veel grilligere opwekken en verbruiken van electra zoals die nu voorzien wordt proberen op te lossen.

Denk bijvoorbeeld aan energieopslag in auto's, de meeropwekking tijdens zonnige dagen ten opzichte van de onderopwekking van de grijze dagen, wat alles we alles gaan uitnutten wat er mogelijk is aan duurzame opwekking - er kan nog veel meer dan we nu doen. Maar het verdienmodel is nog niet ontwikkeld.



Een ander winstpunt uit dit experiment is het verder ontwikkelen van blockchain technieken. De blockchain heeft een enorme belofte in zich, maar de toepassing is nog niet mainstream. Hier verenigen zich twee hele nieuwe vraagstukken in de richting van een oplossing. Daar zit toekomst.



En het klinkt als volkomen abracadabra en alsof het een soort zeepbel is. Maar kijk alleen al even naar het rijtje geïnteresseerden: dit is de nieuwe wereld.
Advertentie