of 59761 LinkedIn

e-Participatie wordt volwassen

Het aantal initiatieven tot e-participatie groeit, blijkt in de aanloop naar de eParticipatie Awards 2010. Het merendeel is nog steeds afkomstig van de overheid, maar het aandeel initiatieven uit de samenleving neemt toe.
1 reactie
Het aantal initiatieven tot e-participatie groeit, blijkt in de aanloop naar de eParticipatie Awards 2010. Het merendeel is nog steeds afkomstig van de overheid, maar het aandeel initiatieven uit de samenleving neemt toe.

Op 20 september werden de tien genomineerden voor de eParticipatie Awards bekendgemaakt door Burgerlink, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitreiking van prijzen. Vijf nominaties in de categorie overheid en vijf in de categorie samenleving. De lijst is zeer divers: van een systeem dat uitingen van politici in sociale media bundelt (Volg de Raad) tot het online melden van wegpiraten bij de politie Midden- en West-Brabant (Wegpiraat van de straat).

 

Monitor

Van de 540 initiatieven kwamen er 197 uit de samenleving en 343 van de overheid. TNO analyseerde ze met de hiervoor ontwikkelde e-Participatiemonitor, op basis van onder meer de toepassing van nieuwe technieken en de mate waarin burgers de resultaten van hun deelname kunnen zien. Uit de analyse kwamen 25 initiatieven, die door een onafhankelijke jury werden beoordeeld.

Juryvoorzitter Tom Kok ziet een duidelijke ontwikkeling.‘In het eerste jaar dat deze wedstrijd werd georganiseerd, zagen we vooral dat burgers hun mening konden geven. In het tweede jaar werd dat een dialoog, nu kunnen burgers ook zien wat er met hun inbreng is gedaan. We zien e-participatie volwassen worden.’

Ingeburgerd

Verder valt op dat een aantal technieken ingeburgerd raken, zoals sociale media en apps, ‘die zien we dit jaar veel’. De initiatieven vanuit de overheid spelen vaak op lokaal of regionaal niveau, terwijl e-participatie die vanuit de samenleving wordt ondernomen meestal een landelijke schaal kent. Zoals, ook genomineerd, het programma Treemagotchi, dat duurzaam gedrag wil stimuleren, en Petities.nl.
De eParticipatie Awards worden uitgereikt op het Burger Bewust congres, 14 oktober in Rotterdam.


Meer informatie: Burgerbewust.nl, Burgerlink.nl, www.eparticipatiemonitor.tno.nl


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Matt Poelmans (directeur Burgerlink) op
Wie hierover meer wil weten, kan zich aanmelden voor het congres Burger Bewust. Ga snel naar www.burgerlink.nl , want er zijn nog maar enkele plaatsen, ruim 650 mensen gingen u voor.