Advertentie
digitaal / Nieuws

Dure ontvlechting ICT-samenwerking waterschappen

De geplande afslanking van de ICT-samenwerking van de waterschappen kan leiden tot forse kosten. De ICT-kosten voor de waterschappen nemen toe met 10 tot 15 procent.

14 oktober 2013

De geplande afslanking van de ICT-samenwerking van de waterschappen kan leiden tot forse kostenposten. Naast een dure afvloeiing van personeel zullen ook de ICT-kosten voor de afzonderlijke waterschappen toenemen met 10 tot 15 procent.


HWH 2.0
Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Gartner waaruit Computable citeert. De waterschappen nemen in november een besluit over de nieuwe opzet van Het Waterschapshuis (HWH), waarin ze sinds 2005 een fors deel van hun ICT-activiteiten hebben ondergebracht. Het meest waarschijnlijke scenario voor 'HWH 2.0' is de ombouw naar een facilitair ICT-bureau dat wel samen inkoopt , standaardiseert en adviseert, maar geen grote ICT-projecten op zich neemt (zoals het gesneefde Tax-i-project).

Wielen uitvinden
De kosten van zo'n kleiner Waterschapshuis zouden aanzienlijk lager liggen; zo'n zeven miljoen euro, in plaats van twintig miljoen, aldus Gartner. Maar dat is uiteraard niet het hele verhaal. De personele reorganisatiekosten zouden al 3,4 miljoen euro bedragen. En daarnaast zullen de waterschappen structureel 10 tot 15 procent meer kwijt zijn aan ICT. Verder voorziet Gartner dat wederom herhaaldelijk het wiel opnieuw wordt uitgevonden omdat kennis en overkoepelend inzicht verdwijnen - doorgaans juist de reden om samen te werken op ICT-gebied.

'Onderscheid onmogelijk'
Het dagelijks bestuur van Waterschap Regge en Dinkel stelt in een deze week te bespreken vergaderstuk dat het onderscheid tussen 'collectief en facultatief' in de voorgestelde nieuwe opzet moeilijk te maken is en stelt een andere aanpak voor. "Het voorstel is om te kiezen voor de lijn: Regionaal wat regionaal kan en sectoraal wat sectoraal moet en altijd tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten met oog voor beheersbaarheid en standaardisatie. De uitvoering van deze lijn sluit goed aan bij de reeds ingezette weg om met business cases te werken waar per geval de kosten/baten (waarom) en uitvoering (hoe) worden gerapporteerd. De waterschappen zullen zelf het voortouw moeten nemen bij het opstellen van de business cases."

Besluit in november
Het algemeen bestuur van Het Waterschapshuis (dat sinds begin 2013 al is omgezet in een gemeenschappelijke regeling) vergadert op 11 november over de nieuwe opzet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Het lijkt erop dat bestuurders voor dit soort instituten worden geselecteerd door de HRM-functionaris een reisje langs de gekkenhuizen van Nederland te laten maken.



Wat een volstrekt idiote verspilling van geld, kennis en mensen.
Advertentie