Advertentie
digitaal / Nieuws

DUO verzamelde ten onrechte gegevens via mails

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

07 augustus 2019
tracking-software.JPG

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Voorlopig gestopt
De dienst heeft tegenover de krant het gebruik van de software erkend. Na vragen hierover is de dienst in gesprek gegaan met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en is DUO voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke mails.

Leesgedrag
DUO zou de met de software verzamelde informatie in een rechtszaak kunnen gebruiken als bewijs dat een student een bepaald bericht echt heeft ontvangen. Als de mail wordt geopend, wordt een piepkleine afbeelding gedownload, waarbij gegevens als het IP-adres worden geregistreerd. Met trackingsoftware kan het leesgedrag worden gevolgd.

AVG

De software die DUO gebruikt, zou in strijd zijn met de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In de AVG staat welke data organisaties mogen verzamelen en aan welke voorwaarden ze daarvoor moeten voldoen. De AP stelt dat het erom gaat of gegevens herleidbaar zijn naar een persoon, en een IP-adres van iemand die een mail ontvangt is dat zeker. Volgens DUO heeft de AP aan de dienst laten weten dat sprake is van een grijs gebied. 'Dat willen wij onderzoeken.' Of DUO echt fout zat, is volgens de zegsman nog helemaal niet zeker. 'Maar omdat er signalen zijn dat dat mogelijk wel zo is, zijn we ermee gestopt totdat we zekerheid hebben.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Fijn dat er een grijs gebied is, Onrust over laten waaien, dan kan die trackingsoftware er weer op.

Geruststellend ook dat vast alleen bij DUO het elementaire bestuurlijke fatsoen ontbreekt dat verboden manieren van werken ook echt verboden horen te zijn, toch?
Advertentie