Advertentie
digitaal / Nieuws

Drukte binnenstad bestrijden met nieuwe technologieën

De gemeente Groningen wil met nieuwe technologieën het probleem van de drukke binnenstad oplossen. Met name voetgangersstromen kunnen nog niet goed in beeld gebracht worden. De gemeente daagt daarom met de Proeftuin Binnenstadsmonitoring marktpartijen uit om nieuwe meetmethoden te ontwikkelen.

15 november 2018

De gemeente Groningen wil met nieuwe technologieën het probleem van de drukke binnenstad oplossen. Met name voetgangersstromen kunnen nog niet goed in beeld gebracht worden. De gemeente daagt daarom marktpartijen uit om nieuwe meetmethoden te ontwikkelen in de Proeftuin Binnenstadsmonitoring.

Voetgangers

‘Het begint met een maatschappelijk probleem’, zegt wethouder Paul de Rook (verkeer, D66). ‘Er zijn ontzettend veel bezoekersstromen in de binnenstad en die willen we beter sturen, om de toegankelijkheid en de veiligheid te waarborgen. Met auto’s is dat gesneden koek, met fietsers is het ook redelijk te doen, maar met voetgangers niet.’ Het project zal lopen van juni 2019 tot juni 2020 en het budget is 400.000 euro.

Uitdagen

De gemeente heeft zelf het vereiste instrumentarium nog niet. ‘Dat kunnen we zelf nog niet verzinnen, maar bedrijven wel en die willen we hiermee uitdagen.’ Die bedrijven krijgen in de Proeftuin de kans om hun meetsysteem te ontwikkelen en testen in de praktijk. ‘Als we meer gegevens hebben dan kunnen we, als het bijvoorbeeld gaat vriezen, inschatten hoe druk het gaat worden en of het noodzakelijk is om het verkeer om te leiden.’

Routes verbeteren

Groningen heeft volgens De Rook al minstens twee proeven gedraaid met lokale start-ups. ‘Een camera was in staat om te registreren of het een voetganger of een fietser was. En bij een kruispunt stond een camera die aan de snelheden kon zien of er bijna een botsing was. Die informatie kunnen we gebruiken om routes te verbeteren.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Assen heeft nog wel wat restantjes 'Smartcity' te koop....
Advertentie