of 63000 LinkedIn

Drentse gemeenten bundelen softwarelicenties

Oracle heeft nu een nieuw datacenterconcept gedefinieerd, waarbinnen de 3 gemeenten voortaan als 1 klant wordt gezien en daardoor minder licenties nodig hebben.

Drie Drentse gemeenten kunnen gezamenlijk een half miljoen euro besparen door nieuwe licentieafspraken met softwareleverancier Oracle.

Schaal
Voor de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden wordt het nu makkelijker om hun ICT verder samen te voegen. De daarmee te behalen schaalvoordelen worden tot dusver vaak deels teniet gedaan door ingewikkelde softwarelicenties die een krachtenbundeling niet helpen of zelfs in de weg staan. Oracle, die databasesoftware levert die als basis voor veel andere applicaties dient (zoals de software van Centric) heeft nu een nieuw datacenterconcept gedefinieerd, waarbinnen de drie gemeenten voortaan als één klant worden gezien. De bestaande contracten zijn in een gezamenlijke 'licentiepoel' opgenomen.

Beheer
De drie gemeenten werken al enkele jaren samen op ICT-gebied. Emmen is daarin gastheer voor de andere twee. Samen gebruiken ze financiële software van Centric, een documentbeheersysteem van BCT en een personeelsinformatiesysteem van Raet, die alle drie gebruik maken van Oracle-databasesoftware. Doordat die software nu ook daadwerkelijk binnen één datacenter kan worden gebruikt is naast een besparing van een half miljoen in vijf jaar op licentiekosten ook een besparing op de beheerkosten te verwachten, stelt een woordvoerster van de gemeente Emmen tegenover Computable.

Overleg 

Het licentiebeleid van Oracle in combinatie met intergemeentelijke samenwerking is al enkele jaren onderwerp van gesprek tusssen de softwareleverancier enerzijds en de gebruikersvereniging Centric en de VIAG (Vereniging van coördinatoren Informatievoorziening en Automatisering in Nederlandse Gemeenten) anderzijds. Het nu in de praktijk gebrachte datacentermodel, waarbij alle software op één fysieke infrastructuur wordt geconsolideerd, is daarvan een resultaat. De partijen zoeken echter nog naar een passend licentiemodel voor situaties waarin slechts enkele medewerkers bij verschillende gemeenten alleen specifieke softwareapplicaties samen gebruiken, zoals bij gezamenlijke belastingapplicaties of een Regionale Uitvoeringsdienst (RUD).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ed Schouten op
Beetje zonde alleen dat de besparing nog groter geweest zou zijn, wanneer er gebruik gemaakt werd van bijvoorbeeld PostgreSQL.