of 62284 LinkedIn

Dongen stopt ook met openbaar wifi

Het gemeentebestuur van Dongen haalt het openbare wifi-netwerk in het centrum per direct uit de lucht. Het netwerk voldoet volgens het college niet aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met het besluit volgt Dongen buurgemeente Tilburg, die eerder deze week stopte met het eigen netwerk.

Het gemeentebestuur van Dongen haalt het openbare wifi-netwerk in het centrum per direct uit de lucht. Het netwerk voldoet volgens het college van b&w niet aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met het besluit volgt Dongen buurgemeente Tilburg, die eerder deze week stopte met het eigen netwerk.

AVG

Het openbare netwerk op het Dongense Looiersplein is, samen met de andere ICT in de gemeente Dongen, ingericht door de gemeente Tilburg. Daar bleek het netwerk niet te voldoen aan de privacyregels: de mac-adressen, die zijn gekoppeld aan de netwerkmodules in bijvoorbeeld een mobiele telefoon, werden geregistreerd. Omdat het om unieke adressen gaat, is er sprake van het vastleggen van persoonsgegevens, en dat mag niet volgens de AVG. 

 

Verkocht

Het Tilburgse besluit volgde op een eerdere rel over het netwerk een paar jaar geleden. Toen werden zelfs nog locatiegegevens van gebruikers door het netwerk geregistreerd en door de gemeente verkocht aan de lokale ondernemers. Daar moest Tilburg in 2017 mee stoppen. In tegenstelling tot Tilburg heeft Dongen de locatie- en persoonsgegevens nooit gedeeld met derde partijen, verklaart het gemeentebestuur. Dongen zegt nu contact te houden met de gemeente Tilburg over toekomstige mogelijkheden om op een goede manier gratis WiFi in de openbare ruimte aan te bieden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dion op
Een mac adres op zich is geen persoonsgegevens net als een kenteken van een auto. Het wordt pas een persoonsgegevens als het mac adres aan een persoon gekoppeld wordt (dus aan andere gegevens). Dit is niet het geval in Dongen. Het netwerk had dus gewoon in de lucht kunnen blijven.