of 59185 LinkedIn

Digitale voorjaarsschoonmaak

Veel bedrijven werken nog met verouderde software, ook wel Legacy software genoemd. Dat is goedkoop, want de software is in de meeste gevallen al afgeschreven. De software heet niet voor niets Legacy oftewel nalatenschap. Het is vaak een erfenis van vroeger organisatieveranderingen.

Het is voorjaar. Tijd om eens stevig de bezem te halen door rondslingerende bits en bytes, de coderegels en digitale innovaties op te poetsen. Want dat is hard nodig.

Veel bedrijven werken nog met verouderde software, ook wel Legacy software genoemd. Dat is goedkoop, want de software is in de meeste gevallen al afgeschreven. De software heet niet voor niets Legacy oftewel nalatenschap. Het is vaak een erfenis van vroeger organisatieveranderingen.

Maar verouderde software zet een rem op digitalisering en innovatie en is helemaal niet goedkoop. Integendeel, het jaagt overheden en bedrijven op kosten. Dat blijkt uit een verkenning door de branchevereniging ict in samenwerking met tal van andere partijen op het gebied van digitale ontwikkeling. Elke dag produceren bedrijven en overheden ruim 50 vijftig miljoen regels softwarecode om diensten en producten te vernieuwen.

Het projectteam gaat actief op zoek naar Legacy en naar manieren om deze uit de organisatie te babben. Een volgende stap om van de oude software af te komen is het ontwikkelen van een Legacy Barometer. Bedrijven en overheidsorganisaties kunnen daarmee de risico's van hun legacy software nauwkeurig inschatten en inzichtelijk maken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jennifer Elich (Communicatieadviseur) op
Eens met kritiek op illustratie. Helemaal icm de illustratie in de papierenversie: denken en de ingewikkelde coalities zijn mannenzaken. Schoonmaak is een vrouw in bikini op d'r knieën. Zucht. Niet in BB! (nee, niet als in Brigit Bardot!)
Door Arduenn Schwartzman (Lezer) op
"Het is voorjaar. Tijd om eens stevig de bezem te halen door rondslingerende bits en bytes."

En dat moet in het voorjaar, want? In het najaar zijn computers minder gevoelig voor cyberaanvallen, malware en bugs?
Door Thijs de Leeuw op
Stukje gaat helemaal nergens over. Babbeldebabbel.en heel weinig kennis van zaken (en wellicht de wereld?)
Door Caroline op
Met dit stuk onvervalste seksisme kan BB-hoofdredacteur de Kluis binnenkort op zoek naar een andere baan.
Door J op
Weet u, BB, de afbeelding is prima en natuurlijk niks met seksisme van doen. Hooguit is hij wat te luchtig voor een professionele website, maar soit. Toch kan iedereen zich bedenken dat het plaatsen van zo'n afbeelding altijd een legioen aan zeurpieten uit zijn hol lokt. Alleen om die reden had ik al voor een andere afbeelding gekozen.
Door Trevor op
Los van de (terechte) kritiek op de afbeelding: het artikel zelf lijkt ook te spreken over vernieuwen om het vernieuwen. Een branchevereniging ict die pleit voor het behoud van software, dat zou pas nieuws zijn. Je hoeft heus niet altijd de nieuwste versie te hebben.
Door Simon van den Bergh (hoofd erfgoed) op
Stijlvolle beeldkeuze.
Door Chris Coolsma (Bestuurskundige) op
En opeens zijn we in een garage uit 1956. De Pin-up kalender. Alledaags seksisme. BB wordt De Lach. Wat zien we: een vrouw die wordt geassocieerd met schoonmaken, in een erotische pose ook nog. Zielige mannetjes die dit bedenken.
Door albert tjarks (beleidsadviseur) op
Waarom zo'n foto? Absoluut beneden peil, BB onwaardig.
Door Opmerker (orig) op
Het niveau beging te zakken. Smakeloze afbeelding.