Advertentie
digitaal / Nieuws

Digitaal verantwoorden PGB moet gratis

De ruim honderdduizend gebruikers van het persoonsgebonden budget (PGB) moeten digitaal verantwoording kunnen afleggen over hun bestedingen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt daarover contact op met de zorgkantoren, beloofde ze donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

12 februari 2010

Eenvoudiger
Met een PGB kunnen chronisch zieken, gehandicapten en ouderen zelf  zorg inkopen. Het verantwoorden van de bestedingen is voor veel budgethouders een zware belasting. Mensen  met een zware handicap betalen soms wel acht verschillende hulpverleners uit hun PGB, die allemaal hun eigen uurtarief hanteren. Uit een onderzoek dat ITS vier jaar geleden deed bleek dat elektronisch budgetbeheer en digitale verantwoording het werken met een PGB een stuk eenvoudiger kunnen maken. 

 

Geen urgentie
Met subsidie van VWS hebben belangenorganisaties de website ePGB opgezet waar gebruikers hun budget online kunnen beheren. Ook is er een module ontwikkeld die het digitaal versturen van de verantwoording mogelijk maakt. Een proef daarmee waaraan het zorgkantoor Noord-Holland-Noord meewerkte is succesvol verlopen, maar heeft tot nog toe geen vervolg gekregen. Er wordt wel heel veel overlegd over landelijke invoering, maar het gevoel van urgentie is niet groot, stelt Yves Groen van de stichting ePGB, de beheerder van de website.

 

Gratis
Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoongebonden budget, wil dat het online beheren van het persoonsgebonden budget gratis wordt.  Nu betalen gebruikers, afhankelijk van de omvang van hun administratie, € 9,95 tot € 19,95 per maand. Het abonnementsgeld mag niet uit het PGB betaald worden en dat werpt een  drempel op. Budgethouders die het online beheer een maand gratis uitproberen geven de website een 8,5 voor gebruiksgemak, maar 85 procent neemt vanwege de kosten toch geen abonnement.

 

Communicatie
Per Saldo vindt ook dat Bussenmaker de zorgkantoren moet bewegen hun systemen in te richten op digitale verantwoording. De staatssecretaris heeft dat nu toegezegd. De volgende stap is dat ook de gemeenten hun systemen geschikt maken voor digitale communicatie met budgethouders. Bij gemeenten moeten PGB-gebruikers verantwoording afleggen over bestedingen die  uit de WMO worden betaald.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

herman / wao
Er wordt door de zorgverzekering misbruik gemaakt dordat het Ministerie in de 2ehelft van 2006 de mensen korting gaf op het belastingtarief dat de verzekering naar zich toe haalt want het staat niet op de verrekening.
Advertentie