Advertentie
digitaal / Nieuws

'Digitaal archiveren vergt intensievere aanpak'

Digitale informatie archiveren vergt een heel andere aanpak dan papier archiveren. Minister Bussemaker zal mede daarom de KB en het Nationaal Archief niet laten fuseren.

18 september 2013

Het duurzaam bewaren van digitale informatie vergt een heel andere aanpak dan het archiveren van papieren informatie. Minister Jet Bussemaker zal mede daarom de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief niet laten fuseren.


Niet achteraf
Het Nationaal Archief zal zich ontwikkelen tot kenniscentrum voor digitale archiveerders ('zorgdragers') bij de overheid. Bussemaker had al twijfels over de voorgenomen fusie van beide instellingen (die de digitale informatiehuishouding van het Rijk beter zou ondersteunen). Zij liet PBLQ HEC een onderzoek doen naar de betekenis van de digitalisering voor het archiveren bij de overheid. De uitkomsten doen haar definitief afzien van een fusie. Digitaal archiveren is iets dat in het werkproces ingebed moet zijn, en kan bij een verkeerde aanpak ook onbeheersbaar duur worden, concludeert PBLQ HEC.

Kennis en advies
Het Nationaal Archief ontwikkelt zich de komende jaren volgens Bussemaker mede tot "een organisatie met kennis en advies over digitaliseringsvraagstukken en de actuele bedrifjsvoering van de archiefvormers zelf. Deze taak zal de komende jaren in zwaarte en verantwoordelijkheid aanmerkelijk toenemen."

Nog geen mindshift
Dat zoiets nodig is, mag worden geconcludeerd uit een constatering uit het onderzoek: "[...] het inzicht dat het huidige archiefwettelijke kader weinig dwingende elementen in zich heeft om zorgdragers de ‘mindshift’ te laten maken die noodzakelijk is als overheid om aan de toenemende behoefte aan openbaarheid, transparantie en verantwoording te kunnen blijven voldoen, ook in het digitale tijdperk." Overigens vindt PBLQ archivering "eigenlijk veel meer een bedrijfsvoeringvraagstuk dan een cultureel erfgoed vraagstuk", wat het eerder een taak maakt van de minister van Wonen en Rijksdienst dan voor de minister van OCW.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Chido Houbraken / Adviseur informatiebeheer
@flip: Eh, Archiefwet 2012? Heb ik iets gemist? Ik weet dat er een nieuwe Archiefregeling is en die besteed een hoofdstuk aan digitale archief. Verder stamt de Archiefwet (helaas) nog uit 1995.



Dat iedere gemeente zelf moet aanmodderen is vooral te wijten aan de gemeenten zelf. Roepen steeds om het hardst dat ze het zelf willen bepalen en als ze dat dan mogen, dan klagen ze dat ze het zelf weer moeten uitzoeken.



En ze besteden dit soort voor bestuurders oninteressante (want politiek niet op te scoren) klussen uit aan de VNG en dat democratisch oncontroleerbare wangedrocht maakt er op dit gebied een potje van. Weinig kennis en verkeerde belangenafwegingen.



Dus laat die gemeenten eerst maar eens hand in eigen boezem steken, voordat ze 'm weer klagend komen ophouden.
Chido Houbraken / Adviseur informatiebeheer
"...die besteedT een hoofdstuk aan digitaAL archief"

Zucht. Haastige spoed...
Dick
Zet mensen in de bijstand aan het werk! Mooie klus ervoor.
Wim G
Terecht wordt er onderscheid gemaakt tussen het bedrijfsproces waarin de documenten gearchiveerd en eventueel weer opgezocht en al of niet met toevoegingen of correcties weer moeten worden opgeborgen en de opslag als zodanig.

Het proces zal op digitalisering moeten worden ingericht. Hier is overigens al veel ervaring mee in service organisaties, wellicht daar het licht eens opsteken en niet weer alles zelf gaan uitvinden!
Ludwig van Dijk / Informatiemanager
Het was wachten op het juiste inzicht: bedrijfsvoering is een ander spel dan cultuurhistorie, met andere belangen, afwegingen en dynamiek. Almere heeft vanuit een DMS implementatie dit inzicht verder versterkt en de discussie weer boven tafel gekregen, maar we zijn er nog niet. Het is voor proceseigenaren even wennen dat informatie-eigenaarschap ook onderdeel is van hun rol. Maar daar kun je bij helpen. Verwijzen naar wetgeving en richtlijnen, of het ontbreken daarvan, is geen helpen. Afgeven op digitalisering staat gelijk aan het ontkennen van efficiency..
Flip Zolderman
Het zou wel een aardig begin zijn geweest als de nieuwe archiefwet van 2012 ook wat zinnigs te zeggen had gehad over digitaal archiveren - nu moet elke gemeente of provincie zelf maar wat aanmodderen en haar verantwoordelijkheid nemen. Je zou bijna hopen dat er ens iets serieus misgaat en er een rechtszaak van komt waardoor de minister serieus in actie moet schieten en haar ministerie eens echt de regie neemt en handvaten biedt waardoor er in heel overheidsland echt goed digitaal gearchiveerd kan gaan worden. Nu weet helemaal niemand waar hij aan toe is en is het wachten op de eerste ramp.
gerrie
Het wordt eens tijd dat ze met die digitale rommel eens opflikkeren
Advertentie