Advertentie
digitaal / Nieuws

DigiD 'uitlenen' hoeft niet meer

DigiD heeft definitief een uitbreiding gekregen waarmee derden zijn te machtigen digitaal namens een persoon te handelen. DigiD Machtigen is door ICTU (BZK) overgedragen aan beheerorganisatie Logius.

02 februari 2011
DigiD heeft definitief een uitbreiding gekregen waarmee derden zijn te machtigen digitaal namens een persoon te handelen. DigiD Machtigen is door ICTU (BZK) overgedragen aan beheerorganisatie Logius.

Niet vaardig

Met DigiD Machtigen kan de ene burger de andere machtigen om namens hem met de overheid te communiceren. Dat kan een uitkomst zijn voor mensen die digitaal niet vaardig zijn, of die hun zaken gewoon liever door iemand anders laten regelen. In een proef met Regelhulp.nl heeft DigiD Machtigen zich het afgelopen jaar bewezen. 

 

Persoonlijk

Tot dusver was er de optie je DigiD 'uit te lenen' aan iemand anders die zaken voor je regelde, maar dat is een onveilige en feitelijk frauduleuze handeling; de code is strikt persoonlijk. De Belastingdienst maakte zich daar in 2007 nog niet echt druk over en gaf toen aan sommige particulieren het advies maar een DigiD van iemand anders te gebruiken als ze hun eigen inlogcode kwijt waren of niet op tijd hadden geactiveerd. BZK tikte de Belastingdienst op de vingers. 

 

Code

Diezelfde Belastingdienst gebruikt nu DigiD Machtigen voor het eerst bij de aangifte inkomstenbelasting over 2010. Op de aangiftebrief staat een 'machtigingscode' die verstrekt kan worden aan degene die ingeschakeld wordt om de aangifte te regelen. Die persoon kan de code samen met zijn eigen DidiD registreren en is dan officieel gemachtigd. De DigiD zelf hoeft dus niet te worden overgedragen. In de toekomst is DigiD Machtigen ook te gebruiken voor het Omgevingsloket (Wabo) en het Digitaal Klant Dossier (werk- en uitkeringsgegevens). 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mariska / juridisch medewerker
En wat te denken van alle gernsarbeiders die wegens ontbreken van een Nederlands adres niet eens een DigiD kunnen verkrijgen ?
a.a. smits
Zal tijd worden. Was er is een keer een overheidsmoloch met pragmatische kantjes (chapeau) was het ook weer niet goed. Gelukkig heeft de realiteit deze keer gewonnen van de spastische regeleneven.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ik snap het nog altijd niet: ik mag DigiD niet opschrijven (onveilig) maar ik mag die code ook niet vergeten (dan kan ik mijn zaakjes niet meer regelen). De overheid en allerlei andere instellingen zijn op veiligheid gefixeerd, maar vragen de burgers om tig (pin- en andere) codes te onthouden die niet in handen mogen vallen van derden. Veel mensen gaan die codes natuurlijk toch stiekem opschrijven, waardoor ze even veilig zijn als een pak bankbiljetten in een schoenendoos. Of een paspoort in een schoenendoos.

Wie houdt hier nu wie voor de gek?
Advertentie