Advertentie
digitaal / Nieuws

DigiD's van 100.000 spookburgers mogelijk opgeheven

Als nieuwe maatregel tegen misbruik van voorzieningen gaat BZK DigiD's intrekken van mensen die waarschijnlijk onterecht in de GBA als 'VOW' staan aangemerkt.

27 mei 2013

Als nieuwe maatregel tegen misbruik van overheidsvoorzieningen gaat BZK DigiD's intrekken. Dat is van toepassing op personen die in de GBA als 'VOW' staan aangemerkt, maar waarvan toch het vermoeden rijst dat ze in Nederland verblijven.


427.000 VOW'ers
Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) is een aanduiding voor mensen waarvan in de Gemeentelijke Basisadministratie geen geldig adres meer beschikbaar is. In totaal waren dat er eind 2012 427.000. Vaak gaat het om mensen die in het buitenland verblijven, maar van ongeveer 100.000 mensen is door onder andere bestandskoppelingen het vermoeden gerezen dat ze toch in Nederland verblijven en alhier - om uiteenlopende en vaak minder nobele redenen - 'onder de radar' willen blijven.

Stimulans voor correcte inschrijving
BZK heeft in het kader van de kwaliteitsslag die de GBA moet maken om bijvoorbeeld toeslagenfraude tegen te gaan, een Taskforce VOW opgezet die dergelijke mensen moet helpen opsporen. Minister Plasterk meldt in een Kamerbrief dat deze tasforce werkt aan de mogelijkheid de DigiD's van dergelijke verdachte spookburgers in te trekken, zodat ze daarmee niet langer toeslagen kunnen aanvragen of andere overheidsdiensten kunnen genieten. 'In principe' geldt die maatregel voor alle 100.000 verdachte VOW'ers, bevestigt een woordvoerder van BZK. "Dat kan in ieder geval een stimulans zijn voor een correcte inschrijving in de GBA."

Procedures in de maak
Momenteel worden procedures bedacht voor het kunnen intrekken van de DigiD's. In de praktijk wil Plasterk daartoe vooral gaan werken met zogeheten risicoprofielen, afwijkende patronen in inschrijvingen en aanvragen die misbruik doen vermoeden. Door de DigiD's van de betreffende personen in te trekken is hun toegang tot de digitale overheid in ieder geval afgesloten. Er wordt ook nog onderzocht of een controle op een correcte adresinschrijving in de GBA bij elke DidiD-authenticatie mogelijk is, dus niet alleen bij de aanvraag van een DigiD.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heleen
Wel even checken of het misschien zou kunnen gaan om slachtoffers van huiselijk geweld, ernstige vormen van stalking en/of doodsbedreigingen. Niet zomaar DigID afkoppelen of de gegevens 'compleet maken'. Dan gaan er mensen (nog verder) in de problemen komen of doden vallen.
secretaris PEL / secretaris
Praktijkvoorbeeld: iemand loopt boos weg van huis. Ruzie met de partner. Als partner dit niet meldt bij sociale zaken, is het bijstandsfraude, want ales heet daar tegenwoordig fraude. Partner meldt ook bij GBA dat de ander weg is maar weet echt niet waarheen. De aantekening bij GBA werd toen niet VOW maar Vertrokken naar het buitenland... Nergens op gebaseerd. Dat had dan nu betekend: weg DigID..
Bernard Weiss / oud-ambtenaar
Ja leuk, VOW! Ben ik ook nog geweest. Meldde mijn vertrek in Rotterdam bij burgerzaken, die mij netjes uitschreef. Meldde mij vervolgens in Arnhem bij burgerzaken, die mij weigerde in te schrijven.



Waarom? Ik kon geen huurcontract overleggen. Althans: niet schriftelijk. Ik had een in het Nederlands recht volstrekt rechtsgeldige mondelinge huurovereenkomst, maar Arnhem wou papier zien. En zowel de huisbaas (een goede vriend en oud-collega) als ik vonden dat we genoeg hadden aan een mondelinge overeenkomst. Zelfs bankafschriften van de huur en de borgsom waren niet genoeg: Arnhem eiste een papieren contract.



Ik heb toen de ambtenaar gezegd dat het zijn administratie was, en dat als hij 'm graag op orde wilde houden dat het dan zijn zaak was, en ben weggegaan.



Stemmen deed ik toch al niet meer, en het waarom werd hierdoor eens te meer bevestigd. Paspoort verlengen kon in Den Haag bij BiZa, waar ik voor m'n werk toch al een keer per maand kwam, dus echt last heb ik er nooit van gehad.



Maar een deel van de 'spookburgers' in het GBA wordt wel door dit soort domme ijzeren-heinigheid van gemeentes zelf veroorzaakt.



Niet aan alles ligt burgerfraude ten grondslag.
Prins
Het GBA is gemeentelijk, niks rijks.

Een nieuw mysterie

Maria
Ik heb exact dezelfde ervaring als dhr. Bernard Weiss hieronder schrijft. Destijds werd ik in Rotterdam uitgeschreven (waar ik nooit een melding van heb ontvangen) en ik kon mij in Amsterdam niet inschrijven want geen schriftelijk huurcontract. Zoals zoveel inwoners kon ik wel een (gedeelde) woning huren, maar mij niet inschrijven bij de GBA. Terwijl ik gewoon kon aantonen, dat ik er wel woonde middels bankafschriften, loonstrook werkgever en inschrijfbewijs onderwijsinstelling. De Belastingdienst accepteerde mijn adres probleemloos. Niemand deed er destijds moeilijk over. Dus als GEMEENTEN (inderdaad!) dit feit ook eens gaat accepteren, dan verdwijnen er vanzelf bosjes VOW's...
True
Vroeger had je paspoorten, werkte redelijk.

100.000 fraudeurs, geluk dat Ronald de publieke omroepen in zijn achterzak heeft.

Geen kritische vragen uit dat kamp.



WSdeRuyter
VOW's, Taskforce, verdachte spookburgers: mooi scenario voor een spannend boek.



In 1949 schetste Orwell een somber beeld van hoe de mensheid er 35 jaar later uit zou zien: een totalitaire maatschappij onder de controle van het alziend oog van Big Brother waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden gelegd werd. Het boek moest de wereld waarschuwen voor het totalitarisme.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Vanzelfsprekend zullen er allerlei aanleidingen (kunnen) zijn waarom of waardoor en personen als VOW te boek staan. Een groot gedeelte van de VOW-ers betreft echter mensen met (grote) schulden en door onvindbaar te zijn en te blijven probeert men aan invorderingsprocedures te ontkomen.

Acties zoals het opheffen van DIGID'S zal er zeker toe leiden dat mensen zich gaan melden. Met vermelding van "adres geheim" kan een bepaalde mate van privacy worden verkregen. Verstoppertje spelen en maar gewoon niet betalen moet echter worden aangepakt !
Harry
Fantastisch idee !!

We moeten alles doen om fraude, misbruik etc te voorkomen. Maar er ligt ook een zaak om de waren reden te achterhalen. Er kunnen immers ook strafrechtelijke handelingen zijn verricht !!
pipadekloon / voorlichter
Goed begin nu wel flink doorpakken en niet meer met 8 man op 1 verzekeringskaart naar het ziekenhuis.
Henk / Ambtenaar
Diverse personen zijn VOW maar bij het UWV zijn zij wel bekend.

Laat de minister eerst eens het UWV flink aanpakken want UWV heeft nooit van een terugmeldingsverplichting gehoord. UWV anders opheffen en het de gemeenten laten doen.
Kees
@Prins: GBA is wel degelijk landelijk. Door gemeenten wordt data bijgehouden maar agentschap BPR (BZK) beheert de basisadministratie en het is zeker wel een basisadministratie die op nationale schaal gebruikt wordt voor administraties (zoals bijvoorbeeld pensioenbeheerders doen). Dit is dus niet slechts een dingetje van de gemeente.
Louise
Gemeenten mogen een aangifte van verblijf en adres als de identiteit deugdelijk vast te stellen is nooit weigeren!
Niek / jurist
Volgens mij waren de Bulgaren deze wantoestand al weer een stap op voor door met een geldig ID en een huurcontractje een GBA inschrijving te krijgen. Vervolgens de toeslagen aan te vragen en de voorschotten te innen en foetsie te zijn. Nederland loopt mijlenver op achter bij het bestrijding van fraude met de overheid. Geholpen door rechters die elk smoesje geloven en doortrapte criminelen vrijspreken van allerlei wandaden waaronder fraude. Ze worden geholpen door de duurste advocaten die door half Nederland nog bewierookt worden ook! Wanneer gaan we weer eens normaal doen?
Advertentie