of 58952 LinkedIn

DigiD's van 100.000 spookburgers mogelijk opgeheven

Als nieuwe maatregel tegen misbruik van voorzieningen gaat BZK DigiD's intrekken van mensen die waarschijnlijk onterecht in de GBA als 'VOW' staan aangemerkt.

Als nieuwe maatregel tegen misbruik van overheidsvoorzieningen gaat BZK DigiD's intrekken. Dat is van toepassing op personen die in de GBA als 'VOW' staan aangemerkt, maar waarvan toch het vermoeden rijst dat ze in Nederland verblijven.


427.000 VOW'ers
Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) is een aanduiding voor mensen waarvan in de Gemeentelijke Basisadministratie geen geldig adres meer beschikbaar is. In totaal waren dat er eind 2012 427.000. Vaak gaat het om mensen die in het buitenland verblijven, maar van ongeveer 100.000 mensen is door onder andere bestandskoppelingen het vermoeden gerezen dat ze toch in Nederland verblijven en alhier - om uiteenlopende en vaak minder nobele redenen - 'onder de radar' willen blijven.

Stimulans voor correcte inschrijving
BZK heeft in het kader van de kwaliteitsslag die de GBA moet maken om bijvoorbeeld toeslagenfraude tegen te gaan, een Taskforce VOW opgezet die dergelijke mensen moet helpen opsporen. Minister Plasterk meldt in een Kamerbrief dat deze tasforce werkt aan de mogelijkheid de DigiD's van dergelijke verdachte spookburgers in te trekken, zodat ze daarmee niet langer toeslagen kunnen aanvragen of andere overheidsdiensten kunnen genieten. 'In principe' geldt die maatregel voor alle 100.000 verdachte VOW'ers, bevestigt een woordvoerder van BZK. "Dat kan in ieder geval een stimulans zijn voor een correcte inschrijving in de GBA."

Procedures in de maak
Momenteel worden procedures bedacht voor het kunnen intrekken van de DigiD's. In de praktijk wil Plasterk daartoe vooral gaan werken met zogeheten risicoprofielen, afwijkende patronen in inschrijvingen en aanvragen die misbruik doen vermoeden. Door de DigiD's van de betreffende personen in te trekken is hun toegang tot de digitale overheid in ieder geval afgesloten. Er wordt ook nog onderzocht of een controle op een correcte adresinschrijving in de GBA bij elke DidiD-authenticatie mogelijk is, dus niet alleen bij de aanvraag van een DigiD.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
Volgens mij waren de Bulgaren deze wantoestand al weer een stap op voor door met een geldig ID en een huurcontractje een GBA inschrijving te krijgen. Vervolgens de toeslagen aan te vragen en de voorschotten te innen en foetsie te zijn. Nederland loopt mijlenver op achter bij het bestrijding van fraude met de overheid. Geholpen door rechters die elk smoesje geloven en doortrapte criminelen vrijspreken van allerlei wandaden waaronder fraude. Ze worden geholpen door de duurste advocaten die door half Nederland nog bewierookt worden ook! Wanneer gaan we weer eens normaal doen?
Door Louise op
Gemeenten mogen een aangifte van verblijf en adres als de identiteit deugdelijk vast te stellen is nooit weigeren!
Door Niels op
@Prins: GBA is wel degelijk landelijk. Door gemeenten wordt data bijgehouden maar agentschap BPR (BZK) beheert de basisadministratie en het is zeker wel een basisadministratie die op nationale schaal gebruikt wordt voor administraties (zoals bijvoorbeeld pensioenbeheerders doen). Dit is dus niet slechts een dingetje van de gemeente.
Door Henk (Ambtenaar) op
Diverse personen zijn VOW maar bij het UWV zijn zij wel bekend.
Laat de minister eerst eens het UWV flink aanpakken want UWV heeft nooit van een terugmeldingsverplichting gehoord. UWV anders opheffen en het de gemeenten laten doen.
Door pipadekloon (Voorlichter) op
Goed begin nu wel flink doorpakken en niet meer met 8 man op 1 verzekeringskaart naar het ziekenhuis.
Door Harry (Mentor-Coördinator Politie ) op
Fantastisch idee !!
We moeten alles doen om fraude, misbruik etc te voorkomen. Maar er ligt ook een zaak om de waren reden te achterhalen. Er kunnen immers ook strafrechtelijke handelingen zijn verricht !!
Door H. Karelsen (voorzitter Deurwaarders Collectief Nederland (DCN)) op
Vanzelfsprekend zullen er allerlei aanleidingen (kunnen) zijn waarom of waardoor en personen als VOW te boek staan. Een groot gedeelte van de VOW-ers betreft echter mensen met (grote) schulden en door onvindbaar te zijn en te blijven probeert men aan invorderingsprocedures te ontkomen.
Acties zoals het opheffen van DIGID'S zal er zeker toe leiden dat mensen zich gaan melden. Met vermelding van "adres geheim" kan een bepaalde mate van privacy worden verkregen. Verstoppertje spelen en maar gewoon niet betalen moet echter worden aangepakt !
Door WSdeRuyter op
VOW's, Taskforce, verdachte spookburgers: mooi scenario voor een spannend boek.

In 1949 schetste Orwell een somber beeld van hoe de mensheid er 35 jaar later uit zou zien: een totalitaire maatschappij onder de controle van het alziend oog van Big Brother waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden gelegd werd. Het boek moest de wereld waarschuwen voor het totalitarisme.
Door de hoed op
Vroeger had je paspoorten, werkte redelijk.
100.000 fraudeurs, geluk dat Ronald de publieke omroepen in zijn achterzak heeft.
Geen kritische vragen uit dat kamp.

Door Maria op
Ik heb exact dezelfde ervaring als dhr. Bernard Weiss hieronder schrijft. Destijds werd ik in Rotterdam uitgeschreven (waar ik nooit een melding van heb ontvangen) en ik kon mij in Amsterdam niet inschrijven want geen schriftelijk huurcontract. Zoals zoveel inwoners kon ik wel een (gedeelde) woning huren, maar mij niet inschrijven bij de GBA. Terwijl ik gewoon kon aantonen, dat ik er wel woonde middels bankafschriften, loonstrook werkgever en inschrijfbewijs onderwijsinstelling. De Belastingdienst accepteerde mijn adres probleemloos. Niemand deed er destijds moeilijk over. Dus als GEMEENTEN (inderdaad!) dit feit ook eens gaat accepteren, dan verdwijnen er vanzelf bosjes VOW's...