of 59345 LinkedIn

'DigiD'-kaart is van de baan

Er komt geen speciale 'DigiD-kaart' voor extra veilige identificatie bij het gebruik van DigiD. Mogelijk krijgen het rijbewijs en/of de Nederlandse identiteitskaart die functie.

Er komt geen speciale 'DigiD-kaart' voor extra veilige identificatie bij het gebruik van DigiD. Minister Plasterk meldt dat het rijbewijs en/of de Nederlandse identiteitskaart mogelijk die functie krijgen.

Onderdeel eID-stelsel
In december werd het nieuwe 'eID-stelsel' aangekondigd, dat onder andere DigiD een hoger beveiligingsniveau moet geven en veilige identificatie ook buiten de overheid mogelijk moet maken met dezelfde 'sleutel'. Daarbij was nog sprake van een DigiD-kaart die gelijk met het stelsel in 2015 zou worden ingevoerd. Die afzonderlijke kaart wordt te duur - de oorspronkelijke schatting was 250 miljoen euro - en is ook qua planning niet haalbaar, zegt Plasterk. De wetgeving is niet zo snel aan te passen.

Idee uit 2008
Er volgt nu onderzoek naar de manier waarop de eID/DigiD-functionaliteit in bestaande identiteitsdocumenten is te verwerken, zoals het rijbewijs en de identiteitskaart. De laatste bevat al een chip waarop bijvoorbeeld extra informatie is te plaatsen. Het idee de bestaande middelen te gebruiken als elektronische identiteitskaart is niet nieuw; in 2008 suggereerde directeur Johan Hakkenberg van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (ook voorzitter van de Manifest-groep die DigiD bedacht) al het rijbewijs te gebruiken voor wat toen nog de eNIK heette. Het gebruik van de bestaande middelen zou veel goedkoper zijn, zei Plasterk donderdagochtend in een Kameroverleg, omdat de distributiekanalen voor rijbewijs en identiteitskaart immers al aanwezig zijn.

Marktconsultatie
Mogelijke leveranciers van een DigiD-kaart stonden eerder al op hun achterste benen omdat de overheid met technologische keuzes de markt zou verstoren. Dat merkte ook Plasterk, die verdere marktconsultatie belooft. "Ik krijg signalen van partijen die zo'n kaart produceren, maar ik zou ook willen weten hoe Bol.com of Albert Heijn erover denken."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J H op
LOL: "Bol.com of Albert Heijn": Bol.com = Albert Heijn