of 61869 LinkedIn

Deventer stopt met controversiële Huawei-hardware

Deventer doet de Huawei-apparatuur weg die het nog had, naar aanleiding van de controverse rondom het Chinese technologiebedrijf.

Deventer doet de Huawei-apparatuur weg die het nog had, naar aanleiding van de controverse rondom het Chinese technologiebedrijf.

Dongles

De gemeente is nog in het bezig van twaalf dongles, hardware waarmee verbinding gemaakt kan worden met het internet. ‘Het is niet alsof we een grote Huawei-schoonmaak houden, maar er zijn goede alternatieven op dit moment en die kunnen we kosteloos toepassen’, zegt een woordvoerder. De gemeente verwacht niet dat het veel geld zal kosten: in het duurste geval 850 euro.

 

Offensief cyberprogramma

Het besluit volgt kort op berichtgeving van De Stentor, dat de helft van 38 door de krant gevraagde overheden aangeeft Huawei-producten aangeschaft te hebben, en een rapport van de AIVD waarin staat dat een offensief cyberprogramma voor staten ‘een ideaal businessmodel’ is geworden. ‘Rusland, China en Iran zijn voorbeelden van staten met een offensief cyberprogramma.’

 

Digitale achterdeurtjes

Men is bang dat China Huawei, een staatsbedrijf, gebruikt om te spioneren. Hoewel de naam van het bedrijf vermeden wordt, schrijft de AIVD over ‘supply chain attacks’ dat het aanvallen zijn ‘die worden uitgevoerd met behulp van digitale ‘achterdeurtjes’ in hard- of software. Dergelijk aanvallen kunnen geheel anoniem worden uitgevoerd.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Hahahahahahahahahahahahahahahaha
Hihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihi

Je kunt me oprapen. Hopelijk is dit niet serieus (1 april is toch al geweest?)