Advertentie
digitaal / Nieuws

Deurbelcamera vergroot veiligheidsgevoel

Het veiligheidsgevoel van burgers neemt aanmerkelijk toe wanneer ze digitale deurbellen met camera gebruiken. Dat blijkt uit een pilot van de gemeente Almere en het ministerie van Justitie. Maar of een huis werkelijk veiliger wordt van een digitale deurbel, is moeilijker te bepalen.

29 maart 2019
woninginbraak.jpg

Het veiligheidsgevoel van burgers neemt aanmerkelijk toe wanneer ze digitale deurbellen met camera gebruiken. Dat blijkt uit een pilot van de gemeente Almere en het ministerie van Justitie. Maar of een huis werkelijk veiliger wordt van een digitale deurbel, is moeilijker te bepalen.

Voordeur 

Een kleine honderd bewoners van de Almeerse Stedenwijk kregen in 2018 een digitale deurbel in het kader van een pilot van gemeente, ministerie en de politie. In de Stedenwijk vinden relatief veel woninginbraken plaats waarbij de inbreker door de voordeur komt, en met de camera in de deurbel wordt geregistreerd wie aan de deur staat, en een deel van de straat voor de woning in de gaten gehouden. De camera’s moesten ook geregistreerd worden bij Camera in Beeld, de database van de politie met waarin camera’s van burgers geregistreerd, zodat ze eventueel kunnen helpen bij het opsporen van daders van een misdrijf. De camera’s werden in 45 straten geïnstalleerd.

Positief

Uit de evaluatie blijkt dat de deurbelcamera’s een positief effect hebben gehad op straatniveau; de straten met woningen waarin camera’s zijn geïnstalleerd werden in 2018 minder vaak getroffen door woninginbraken en autoinbraken dan in straten waar de camera’s niet aanwezig waren. Op wijkniveau was er geen significant verschil te zien, en het aantal geïnstalleerde camera’s was te laag om een uitspraak te doen op woningniveau: wordt een woning nou veiliger door een deurbelcamera?

Uit de enquete onder deelnemers blijkt wel dat ze zich veiliger zijn gaan voelen in hun eigen woning. Ook de veiligheid in de buurt krijgt een hoger cijfer in 2018 dan in het jaar ervoor. De camera’s hebben overigens niet geleid tot opsporing van verdachten van een misdrijf, hoewel de politie wel bij negen bewoners camerabeelden heeft opgevraagd voor opsporing van verdachten.

Experimenten

In navolging van de pilot met digitale deurbellen, vinden er komende jaren nog meer experimenten plaats om woninginbraken te voorkomen. Zo wordt In Rotterdam-Zuid gestart met het Fieldlab Inbraakvrije wijk. Met dit experiment wordt onder andere onderzocht of beweging- en geluidssensoren in de openbare ruimte, verdacht gedrag in een vroegtijdig stadium kunnen herkennen om woningbraken te kunnen voorkomen. De opstellers van de evaluatie denken dat het goed is om de pilot navolging te geven en op meerdere plekken en op grotere schaal deurbelcamera’s in te zetten. Zo ontstaat een beter beeld over de daadwerkelijke preventie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie