of 60941 LinkedIn

Deurbelbeelden maximaal 28 dagen bewaard

Het uitgangspunt bij digitale deurbellen is dat beelden na 28 dagen automatisch gewist moeten worden. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) reageert op vragen over privacyzorgen rondom gemeentelijke deurbelpilots die de veiligheid moeten verbeteren.

Het uitgangspunt bij digitale deurbellen is dat beelden na 28 dagen automatisch gewist moeten worden. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) reageert op vragen over privacyzorgen rondom gemeentelijke deurbelpilots die de veiligheid moeten verbeteren.

Persoonsgegevens

Bij opslag van gegevens op servers buiten de Europese Unie moeten leveranciers ‘aantonen dat aan de Nederlandse en Europese wetgeving over bescherming van persoonsgegevens wordt voldaan’, schrijft Grapperhaus verder, en er moet een waarschuwingssticker bij worden geleverd. De deurbellen hebben een camera en zijn met het internet verbonden waardoor bewoners op hun telefoon kunnen zien wie er voor de deur staat.

 

Pilots

Kamerlid Chris van Dam (CDA) vroeg in december of er bij projecten met gratis of gesubsidieerde deurbellen genoeg is nagedacht over privacy. Hij wilde ook weten in hoeveel gemeenten dergelijke pilots plaatsvinden of -vonden en Grapperhaus noemt er vijf. In Almere vond een samenwerking plaats met de Nationale Politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nisserwaard, Eindhoven en Den Haag begonnen zelfstandig een pilot en kregen een bijdrage van hetzelfde ministerie. Gouda begon een pilot zonder bijdrage.

 

Verantwoordelijk

‘De gemeente is verantwoordelijk voor het kiezen van een leverancier en het inkopen van de digitale deurbellen’, schrijft de minister. Gemeenten kopen de deurbellen per pilotproject in en stellen de voorwaarden vast waaraan de leveranciers en deurbellen moeten voldoen. Ring, Google, Amazon en Honeywell zijn bijvoorbeeld leveranciers van deze bellen.

 

Effect

Almere evalueerde in 2019 de pilot. Op wijkniveau was geen duidelijk effect te zien, maar over de resultaten per straat is meer te melden: ‘Door het verschil met de ontwikkeling in de controlestraten kunnen we op straatniveau een positief effect vaststellen van de digitale deurbel op het aantal woninginbraken en auto-inbraken.’ Maar bij andere vermogensdelicten en vernielingen is dat effect niet vast te stellen. Het veiligheidsgevoel verbetert wel aanzienlijk: 85 procent van de respondenten heeft ‘een veiliger gevoel over de woning als men niet thuis is, door toedoen van de digitale deurbel.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annelies van doorn (Uitvoerder) op
Begrijpelijk dat deze beelden beperkt opgeslagen mogen worden, maar hoe zit het dan wanneer er slimme luidspekers in openbare ruimtes komen. Die nemen ook op bijvoorbeeld via de wifi en het nog onduidelijk hoe lang ze dit opslaan. Deze systemen doen dat bijvoorbeeld:

https://www.slimme-speaker.com/wifi/

Dit wordt de volgende, het is alleen jammer dat de overheid zo langzaam is. Digitale deurbellen zijn er ook al jaren.