of 64120 LinkedIn

Deskundigengroep: geen stemmenprinter, wel stemmenteller

Er ontbreekt draagvlak voor de invoering van een stemprinter bij verkiezingen, dat concludeert de Deskundigengroep elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal, onder leiding van Ronald Prins (Fox-IT). Er is vermoedelijk wel voldoende draagvlak voor een stemmenteller, met name onder gemeenten.

Er ontbreekt draagvlak voor de invoering van een stemprinter bij verkiezingen, dat concludeert de Deskundigengroep elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal, onder leiding van Ronald Prins (Fox-IT). Er is vermoedelijk wel voldoende draagvlak voor een stemmenteller, met name onder gemeenten.

Beveiligingsrisico’s en hoge kosten

Minister Plasterk (BZK) stuurde deze week de Tweede Kamer de uitkomsten van de Deskundigengroep over elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal. De Deskundigengroep heeft de taak de specificaties op te stellen voor het elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal, om zo te onderzoeken of voor die specificaties breed draagvlak bestaat. De testen die met de stemprinter zijn uitgevoerd wijzen volgens de groep uit dat de inzet van een stemprinter wel de toegankelijkheid vergroot voor kiezers met een visuele beperking, maar niet voor laaggeletterden en oudere kiezers. Door de grote complexiteit bij de organisatie, de serieuze beveiligingsrisico’s en hoge kosten is er slechts beperkt draagvlak voor de stemprinter.  


Nieuw stembiljet

De Deskundigengroep adviseert om alleen een stemmenteller in te voeren, maar dat vergt wel dat er een stembiljet komt dat geschikt is om elektronisch geteld te worden, zo waarschuwen de experts. De groep denkt dat de kans groter is dat er relatief sneller een stap kan worden gezet om het telproces te veranderen en te verbeteren. 'De stemprinter is een veel complexer systeem waaraan meer risico’s kleven. Opteren voor beide systemen kan er toe leiden dat het erg lang kan duren voor er iets van de grond komt.'

Lees het complete advies van de Deskundigengroep elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door secretaris ver. PEL op
@Dekker: citaat: "k stel voor dat we in het vervolg thuis stemmen. Ik regel al mijn zaken met de overheid digitaal (Mijn Overheid). Dit moet toch ook kunnen met het uitbrengen van mijn stem?"
Ja, tuurlijk... Gewoon iedereen zonder computer uitsluiten van het stemrecht en degenen met een pc die geen of tijdelijk geen internetverbinding hebben. Soort variant op het censuskiesrecht...
Door Joep Schulten op
Kijk eens anders aan tegen het stemgeheim.
Door Dekker op
Ik stel voor dat we in het vervolg thuis stemmen. Ik regel al mijn zaken met de overheid digitaal (Mijn Overheid). Dit moet toch ook kunnen met het uitbrengen van mijn stem?
Door Willem op
Is het nou echt zo godvergeten moeilijk om een stemcomputer te bouwen die doet wat ie moet doen?
Door oom stalin op
Oom Stalin draait zich om in zijn graf met het invoeren van een stemmenteller ipv een stemprinter:

It is enough that the people know there was an election. The people who cast the votes decide nothing. The people who count the votes decide everything.

Relevante Parlementaire Dossiers