De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij ernstige lekken een hoge boete opleggen, maar tot nu toe zijn er alleen waarschuwingen gegeven. 'Een boete is niet het doel, maar een middel. Als het wordt opgelost in het stadium van waarschuwingen, is er geen reden voor boetes', zegt een woordvoerster.


Per ongeluk
Het aantal gemelde hacks is vrij laag. In 6 procent van de gevallen lekt informatie uit doordat iemand binnendringt in de computersystemen van een bedrijf of organisatie. Meestal gaat het mis wanneer iemand persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. De meeste lekken treffen de sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. De gegevens die naar buiten komen, zijn vooral naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en leeftijd.

 

Gedupeerden

Het belangrijkste lek was bij taxi-app Uber. Hackers maakten vorig jaar de gegevens van 57 miljoen klanten en ongeveer 600.000 chauffeurs wereldwijd buit. Het ging onder meer om namen, e-mailadressen, telefoonnummers en rijbewijsnummers. Onder de gedupeerden waren 174.000 Nederlanders. (ANP)