Advertentie
digitaal / Nieuws

Departementale subsidies in een keer doorzoekbaar

Op Subsidietrekker.nl zijn alle subsidies van ministerie in één keer vindbaar en doorzoekbaar gemaakt. EZ blijkt de meeste subsidies te verstrekken: 7553 in totaal.

18 juni 2014

Op Subsidietrekker.nl zijn alle subsidies van ministerie in één keer vindbaar en doorzoekbaar gemaakt. EZ blijkt de meeste subsidies te verstrekken: 7553 in totaal.

Eén gereedschap

149 subsidies voor Heerhugowaard, 22 voor de gemeente Deventer, diverse subsidies voor duurzame energieproductie, zij-instromers en stageplaatsen in de zorg. Het is informatie die al uitgebreid in de begrotingen van de verschillende ministeries is terug te vinden, maar nog niet eerder met één gereedschap vindbaar en doorzoekbaar is gemaakt. Open State Foundation maakte daarom Subsidietrekker.nl. De subsidies zijn daarin per ministerie, per ontvanger, per regeling en beleidsartikel te doorzoeken. In een aanpasbare netwerkgrafiek is te zien hoe subsidieontvangers zijn gerelateerd aan de diverse ministeries.

Open data
De informatie is geplukt van de opendatawebsite van de rijksoverheid - opendata.rijksbegroting.nl - en verder bewerkt. Informatie van andere overheden is vooralsnog niet beschikbaar. 'Waarom publiceren provincies en gemeenten subsidieregisters, als PDF en niet als open data?' vraagt Open State zich in een tweet af.

Woningcorporaties
In totaal zijn 21.850 subsidies verstrekt aan 15.671 ontvangers. Veelvuldig gesubsidieerde instellingen zijn de woningcorporaties. Talis (213), Woongoed Go (116) en Ymere (116) scorden hoog, maar ook de gemeente Heerhugowaard, met 149 subsidies. Dat betreft echter vooral kleine subsidies uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. De grootste verstrekkers van subsidies zijn EZ (1,8 miljard), VWS (1,2 miljard) en BuZa (1,1 miljard). De Dienst Landbouwkundig onderzoek (166 miljoen), TNO (164 miljoen) en CIZ 104 miljoen) kregen de grootste subsidies.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Nu nog een totaalsite met alle gratis geld stromen, waaronder uitkeringen en overbodige baantjes bij de overheid.
Advertentie