of 63908 LinkedIn

Den Haag wil dienstverlening digitaal en dichtbij

Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad dient tijdens de komende raadsvergadering een motie in waarin ze B&W oproept te onderzoeken of inwoners met digitale middelen geholpen kunnen worden.

Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad dient tijdens de komende raadsvergadering een motie in waarin ze B&W oproept te onderzoeken of inwoners met digitale middelen geholpen kunnen worden. Vanaf 1 juli kunnen inwoners nog maar bij twee van de acht stadsdeelkantoren terecht voor het aanvragen van een paspoort of rijbewijs, of de aangifte van een geboorte.

Minder bezoekers

De gemeente verwacht de komende jaren minder bezoekers op stadsdeelkantoren, onder meer omdat reisdocumenten tegenwoordig niet meer vijf, maar tien jaar geldig zijn. De ChristenUnie/SGP, VVD en GroenLinks begrijpen dat het geen pretje is om vanuit Scheveningen Dorp naar de Leyweg in het stadsdeel Escamp te moeten komen voor het verlengen van een paspoort. 'Het verwachte aantal bezoekers mag dan dalen, maar dit betekent natuurlijk niet dat de behoefte aan deze dienstverlening in de wijken helemaal verdwijnt', zegt Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP). 'Het zou toch handig zijn als mensen via een digitaal loket in hun eigen stadsdeel terecht kunnen?' De partijen pleiten daarom voor een onderzoek naar mogelijkheden voor een videoverbinding, waardoor mensen naar hun eigen stadsdeelkantoor kunnen blijven gaan.

 

Urgente ontwikkeling

Al in december dienden de VVD en GroenLinks een initiatiefvoorstel in, waarin ze pleitten voor betere dienstverlening. Frans de Graaf (VVD): 'Mensen zijn eraan gewend dat bijna alles gemakkelijk en snel online en het liefst via de smartphone geregeld kan worden. De gemeente moet mee met deze ontwikkeling.' Digitalisering wordt niet altijd gezien als een urgente ontwikkeling voor overheden, maar dit zou wel moeten, vindt Mariëlle Vavier (GroenLinks): 'Digitalisering biedt veel kansen voor betere dienstverlening. Juist in een groeiende stad kunnen we er met digitalisering toch voor zorgen dat we voor burgers goed bereikbaar zijn.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.